DeviL pisze:A robil ktos z was dyno przed i po montazu ,zeby miec poglad jaka roznice daje MBC ? Kiedys sam sie tym podniecalem ,ale ponoc jest to sprzeglo killer
Bez mbc
Z mbc
Jeszcze wtedy brakowalo paliwa, moment strzela ostro w gore. Auto nie bylo strojone-po prostu zostal wrzucony mbc i ustawiony na 1 bar(2 wykres), turbo bez mbc ladowalo dokladnie tyle samo(1 wykres). Po podlaniu paliwa jest jeszcze lepiej:) PS: A kto by sie martwil sprzeglem Przeciez jesli to ma jezdzic lepiej... czesto kosztem szybszego zuzycia pewnych elementow etc. Cos kosztem czegos. Jesli chcesz robic duze przebiegi- nie baw sie w tuning Po zalozeniu mbc - nie poznalem auta Nawet ustawienie na 0,6 daje spora roznice - przynajmniej u mnie. A przy takim cisnieniu sprzeglo powinno spokojnie "wyrabiac".
Mnie brakuje mocy cały czas nawt jak wskazówka opiera sie o zero ale z drugiej strony
Mam MBC z NOVITECA i jest ono bardzo duże a jednak non stop rozkrecone na max
podlej pan paliwo to zobaczysz
mnie sie dzisiaj odkrecil mbc bo nie dokrecilem sruby kontrujacej - nic auto nie jechalo
podleje paliwka GAZOWEGO:) bo tam mam mape z graficznym wykresem i poprostu powyżej jakiegoś tam czasu wtrysku poniose mnożnik dla wtrysków lpg i powinno sie polepszyć na dupo hamowni :)bo juz zapodałem nowe koła i 185/55/14 i zanikło brutalne wgniatanie w siedzenie
DeviL pisze:Patrzac po wykresach to ja bez mbc , mam taki jak apac mial z mbc (oczywiscie inny silnik itd)
Aktualnie wyglada to tak
Po zmianie na wieksze turbo powinno byc lepiej Jesli chodzi o mnie to wole miec mniejszy, lzejszy silnk, niz kawalek kloca-jezdzacego glownie na wprost
DeviL pisze:No jesli moje auto wazace mniej niz tone to kloc to dziwne pojecie Faktem jest ze dzieki dohc mozna fajniej ustawic walki i przebieg momentu
Ciezki silnik + lekkie auto = kloc
Update - oczywiscie nie mowimy o zadnym centralu...
Ostatnio zmieniony wt kwie 24, 2007 7:41 pm przez apac, łącznie zmieniany 1 raz.
Lekki mocny silnik, lekka buda, sportowy zawias i mamy killera - nie tylko na prosta, ale i na zakrety
Ale i tak podziwniam ludzi wkladajacych nieraz duzo wieksze silniki do malych samochodow. Jesli nie zapomni sie o reszcie (zawieszeniu, hamulcach) to cos takiego tez moze calkiem fajnie jezdzic i dawac duzo frajdy. Peace
DeviL pisze:No jesli moje auto wazace mniej niz tone to kloc to dziwne pojecie Faktem jest ze dzieki dohc mozna fajniej ustawic walki i przebieg momentu
Ciezki silnik + lekkie auto = kloc
ciezki silnik to jest powyzej 2l i 4 cylindrow heheheh
a tak btw co powiesz na alfe 75 3.0 v6?? ciezki silnik ale skrzynia biegow z tylu tarcze hamulcowe przy skrzyni ponoc dobrze wywazone autko
Eagle pisze:
a tak btw co powiesz na alfe 75 3.0 v6?? ciezki silnik ale skrzynia biegow z tylu tarcze hamulcowe przy skrzyni ponoc dobrze wywazone autko
A co ma piernik do wiatraka??? Myslalem, ze rozmawiamy o uno/punto... Zrobil sie maly OT. Jesli tylko kierownik jest zadowolony i ogarnia fure - wczesniej sie nie zabijajac gdzies na zakrecie, to ok. Niech wklada co tylko sie zmiesci. EOT
Lisiu dokladnie tak calosc opiera sie o kontaktrony oraz okragly magnes na lewarku zmiany biegow:)
Co do MBC to tutaj jest moje najnowsze "dziecko" czyli dwu stanowy MBC (duzal stage manual boost controller)
wprawdzie nie jest jeszcze calkowicie dokonczony ale brakuje tylko przekaznika ktory bedzie dzisiaj
Jak to dziala
Otoz w srodku znajduja sie dwa MBC polaczone z elektrozaworkiem (jak na wczesniejszych zdjeciach z tym ze tutaj wykorzystalem inne zlacza i jest obudowa itp )
Srodkowy krociec to wyjscie czyli tam podlaczamy rurke od akuratora ten z boku to wejscie cisnienia
Oczywsicie docelowo bedzie stworzony eletroniczny boost controller z tym ze niestety bede zmuszony wyposazyc autko w map sensor (ale mozliwe ze uda sie dzieki temu stworzyc urzadzonko umozlwiwiajace pozbycie sie przeplywomierza i zastapeinie go wlasnie map sensorem)
Pozdrawiam