eeeeeee to nie jest orginalne ut no bo 4- drzwi a tak na poważnie to tylne tarcze do ut podobno pasują od 125p przód :lol:a co do tarcz ze zdjęcia to hmm miałem w poprzednim bmw nacinane zimmermany i musze powiedzieć że jedyne co zauważyłem to szybsze zużycie klocków nie ma to jak gładkie tarcze i greensuff
No właśnie zauważyłem, że wielu spośród ziomali myśli sobie zmienie tarcze na nacinane+sportowe klocki i będa duzo lepsze heble, lecz tak naprawde dobrym rozwiązaniem jest zmiana tarcz na wieksza średnice !
I niech Mi ktoś pokaże przegrzane tylne tarcze z UT przecierz to autko jest lekkie na tylnej osi i po cholere co kolwiek tam zmieniać?
Lepiej pobawić sie z regulacja korektora hamowania .
NACINANE TARCZE DUZO SZYBCIEJ SIE KOŃCZA TAK JAK I KLOCKI NIE WSPOMINAJAC O TYM, ZE MAŁO KIEDY JESLI DOBRZE HAMUJA PRZEŻYWAJA WIĘCEJ NIZ 2 KPL. KLOCKÓW TAK NAPRAWDE TO JEDEN I PO ZABAWIE
nacinanie tarcz nie sluzy temu zeby ona lepiej hamowala bo to oczywiscie nie nastapi ale sluzy temu zeby tarcza lepiej oddawala cieplo (przez co niejako lepiej hamuje bo sie nie rozgrzewa tak mocno) czemu niby miala by lepiej oddawac cieplo ano temu ze ma wieksza powierzchnie
Niesy jest tez prawda ze duzo lepiej sciera klocki i to powazny minus takich tarcz za to kilka ostrych hamowanz rzedu nie pwinno zrobic na naiej jakies strasznego wrazenia (w moim autku robi wiec trafia do mnie tarcze nacinane a jak sie zdarzy okazja to moze lupie sobie inne zaciski i inne tarcze ale to inna historia)
Pozdrawiam
Quaki pisze:nacinanie tarcz nie sluzy temu zeby ona lepiej hamowala bo to oczywiscie nie nastapi ale sluzy temu zeby tarcza lepiej oddawala cieplo (przez co niejako lepiej hamuje bo sie nie rozgrzewa tak mocno) czemu niby miala by lepiej oddawac cieplo ano temu ze ma wieksza powierzchnie
Korzystający ze sportowych doświadczeń, czołowi producenci proponują stosowanie tarcz rowkowanych. Mają one wiele zalet i rzeczywiście znacznie poprawiają wyniki hamowania. Rowki te służą odprowadzaniu wszelkich gazowych produktów powstających podczas hamowania, tworzących niewidzialną poduszkę pomiędzy tarczą a klockiem.
[...] Pamiętamy przecież, że to właśnie od masy tarcz zależy wielkość pochłanianego ciepła, które powstaje podczas hamowania.