Wytrzaskany synchronizator?

skrzynia, sprzęgło, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Yannick
Aktywny użytkownik
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Wytrzaskany synchronizator?

Post autor: Yannick »

UT 1.3 '88
Podczas wrzucania dwójki dość często zgrzyta mi skrzynia (przy dużych obrotach rzadko wrzucę 2 bez zgrzytu), przy wrzucaniu innych biegów również, ale rzadziej. Czasami nie mogę od razu wbić wstecznego, tylko muszę np 1, popuścić sprzęgło i dopiero wsteczny. Zastanawiam się, czy to przez luzy w systemie lewarka czy synchronizatory do wymiany. Skąd wziąć coś takiego i czy dużo babrania z tym jest? Oczywiście ile to kosztuje też się chętnie dowiem......
Pozdro
Ostatnio zmieniony czw lut 16, 2006 6:44 pm przez Yannick, łącznie zmieniany 1 raz.
spavatch
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: spavatch »

A nie chodzi przypadkiem o synchronizator...? :hmm:
Spavatch
Wrum-Psss-Zium CLUB

Vanishing Point GT ;]
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Synchronizator jednego biegu to koszt ok. 50zł, zaś wymiana może być kosztowna jeżeli nie robisz tego sam, bo trzeba wyciągnąć skrzynię biegów do tej operacji i ją rozebrać :) .
Yannick
Aktywny użytkownik
Kontakt:

Załóżmy, że wyjmę skrzynię, czy wymiana tego synchronizatora to jakaś trudna rzecz? I tak muszę wyjąć silnik, więc skrzynia to już chyba nie dużo więcej roboty...
A gdzie się pytać o taki synchronizator? Bo ja znalazłem w necie jakis jeden do uno za 146 zł.
Awatar użytkownika
Pumba_bielsko
Aktywny użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pumba_bielsko »

podpinam się pod temat mam dokładnie takie same problemy.
ale u mnie jest luz na drąszku włąsnie gdzie dostac cos takiego
ja mam uno 1.3 z 86 roku skrzynia z dolnym wybierakiem.
Awatar użytkownika
F.R.O.C.K.
Obserwator
Kontakt:

Post autor: F.R.O.C.K. »

Niestety musze odswiezyc temat :( Zgrzyta dwojka zarowno przy zmianie z jedynki przy wyzszych obrotach jak i przy redukcji z trojki :cry: Najprawdopodobniej to synchronizator, wiec pytanie jest takie: jak z dostepnoscia takiego wynalazku, czy pasuje synchronizator dwojki z innej skrzyni bo czytalem w innych tematach ze pasuja skrzynie z Uno 1.4 lub Tipo wiec i synchronizatory chyba tez :?: Ceny widze podawane sa rozne bo od 50 do blisko 150 zlotych.
Only TURBO, fuck GTi
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Co do skrzyń to raczej tylko z 1,4T ale synchronizatory moga pasować od skrzyń z z NA ale ważne jakie masz przełożenia bo były różne
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Awatar użytkownika
F.R.O.C.K.
Obserwator
Kontakt:

A no wlasnie dobre pytanie :? Chodzi o przelozenia wszystkich biegow czy tylko dwojki :?: Z reszta w tym momencie to bez roznicy bo nie znam zadnego z przelozen chyba ze wszystkie 1.4T maja takie przelozenia jak TUTAJ
Only TURBO, fuck GTi
ziuzio

Synchronizatory w większości Fiatów/Lancii są takie same w zbliżonych latach produkcji, ale najlepiej zawsze dobierać coś od diesli, do skrzyni 1.4T pasują synchronizatory od 1.9JTD(nawet całe wnętrzności się mieszczą, jeśli potrzeba dłuższych przełożeń - ale tylko całe komplety trybów; w innej opcji możliwe, choć niekoniecznie, szumy i zgrzyty:)).
Yannick
Aktywny użytkownik
Kontakt:

do skrzyni 1.4T pasują synchronizatory od 1.9JTD(nawet całe wnętrzności się mieszczą, jeśli potrzeba dłuższych przełożeń - ale tylko całe komplety trybów
A do 1.3 z dolnym wybieraniem?
UT 1.3 T 88'
Awatar użytkownika
F.R.O.C.K.
Obserwator
Kontakt:

ziuzio pisze:do skrzyni 1.4T pasują synchronizatory od 1.9JTD
Jestes w 100% pewny :?: :D Bo miedzy 1.4T a 1.9JTD troche latek minelo...
Only TURBO, fuck GTi
ziuzio

F.R.O.C.K. pisze:
Jestes w 100% pewny :?: :D Bo miedzy 1.4T a 1.9JTD troche latek minelo...
Sam takie do siebie kupowałem, więc tak.
Ważne jest, aby był ten sam system wybierania biegów, z dolnym wybierakim, górnym, linki.
Do 1.3T pasują np. wnętrzności o Tepmry 1.9TD też z dolnym wybierakiem:)
Awatar użytkownika
F.R.O.C.K.
Obserwator
Kontakt:

Wracajac do tematu:

Oto jest pytanie: jak juz wczesniej pisalem mam padnienty synchronizator drugiego biegu. Na allegro pojawila sie skrzynia do turbo (ale jeszcze nie wiem czy 1.3 lub 1.4) i wedlug tego co tam pisze jest 100% sprawna. No i teraz tak: robic ten synchronizator czy kupic cala skrzynie? W najblizszym czasie bede u zaufanego mechanika i zapytam sie ile kosztowaloby zrobienie tego synchronizatora (a podejrzewam ze znajdzie sie w mojej skrzyni jeszcze cos do zrobienia).
Only TURBO, fuck GTi
ziuzio

Na pewno taniej wyjdzie kupić inną skrzynię. Tylko pytanie co oznacza w 100% sprawna:)??
Czy to że trzyma się kupy i są w środku wszystkie tryby(niekoniecznie z pełnym 'uzębieniem':)) czy też może wszystkie biegi wchodzą miodzio i cichutko??
Tego nie sprawdzisz dopóki jej nie założysz i wytestujesz:|.
Jeżeli chcesz mieć pewność co będzie w środku to lepiej zrób porządnie(aczkolwiek pewnie drożej to wyjdzie w bezpośrednim porównaniu kosztów, choć na dłuższą metę nie będziesz raczej żałował;)) swoją skrzynię, tym bardziej mając zaufanego mechanika.
Awatar użytkownika
F.R.O.C.K.
Obserwator
Kontakt:

Skrzynia wedlug tego co odpowiedzial mi sprzedajacy w mailu wyjeta zostala z auta o przebiegu 54 tys km, auto ze Szwajcarii. Kupil ja do swojego UT ale nie pasowala bo mial 1.3, a skrzynia jest do 1.4. I co Wy na to :?:
Only TURBO, fuck GTi
ODPOWIEDZ