Zibi122 pisze:Ale to ze bedzie na max otwarte to chyba nie ma znaczenia bo smt modyfikuje ten sygnał wiec mozesz oszukać kompa ze jest inaczej niż podaje przepływka. Zakres przepływki jest do 5V gdzie 5V to max otwarcie. Ty na podstawie obrotów i mapa mozesz ten sygnał zmieniac zmniejszając napicie poprzez wpisywanie odpowiednich wartości w mape w SMT. Wiekszego napiecia nie podasz bo wyjdziesz po za zakres koma co nic nie da.
no ale właśnie o to chodzi ze nie będzie można zwiększać, jak już bedzie te 5v na przepływce i powiedzmy dopiero 4tyś obr/min to jak zwiększysz dawke paliwa??
zmniejszać będzie można, zwiększać w początkowym zakresie też, ale w górnym zakresie może okazać się to niemożliwe, bo już się skończy zakres przepływki (a czytałem taką książke gdzie było napisane że przepływka już od ok 3,5 tys otwarta jest na full i od tego momentu komputer leje tylko tak jak ma w pamięci na podstawie obrotów.....??)
czyli w takim wypadku są dwie opcje:
naciągnąć sprężynę i stroić wszystko na nowo (cały zakres)
dać większe wtryski i stroić na nowo
a mnie najbardziej interesowała by trzecia opcja
jak się pozbyć przepływki?
wyczttałem że poprostu zamiast przepływki podłączyć MAPa, na wolnych obrotach ustawic by napiecie było jak na przeplywce i wsio
a potem strojenie