podnioslem cisnienie doladowania do 0,8 bara i dzieje sie taka rzecz gdy wcisne gaz do oporu auto zaczyna sie dusic poznij jest ogromny wystrzal w wydech i ogromna ilosc dymu jak odpuszcze gaz na chwilke i wdepne ponownie wszystko jest ok co to moze byc koledzy chcialbym nim jeszcze troszke pojezdzic bo niedlugo musze go sprzedac
U mnie tak strzelal z rury jak map sensor padl , zazwyczaj trzabylo wkrecic do okolo 6tys obr na milisekunde puscic gaz i odrazu depnac i buum Moze gubisz zaplony i niedopala paliwa ?
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a
Map jest to czujnik pod i nadciśnienia. w zalezności wartości steruje w UT zapłonem a dokładnie kątem wyprzedzenia zapłonu.(o ile się nie myle)
Podłącz ten czujnik i dopiero sprawdz.
Czerny dym to za bogata mieszanka. Sprawdz czy masz podłączony dobrze regulator paliwa na listwie. Moze podciśnienie spadło i cały czas leje dużo wiecej.
Zibi122 pisze:Map jest to czujnik pod i nadciśnienia. w zalezności wartości steruje w UT zapłonem a dokładnie kątem wyprzedzenia zapłonu.(o ile się nie myle)
A mi sie wydaje ze map służy do wyliczenia ilości zasysanego powietrza i przez to wyliczenia dawki paliwa.
tylko mnie dziwi czemu ludzie pisza ze map mierzy pod i nadcisnienie, map mierzy poprosotu cisnienie od zera (próżnia) w górę
Wynika to z niedoczytania/niedoinformowania i dlatego tak piszą.
Tylko są jeszcze mapy które nie mierza nadciśnienia a tylko pod.
rosssssa pisze:
Zibi122 pisze:Map jest to czujnik pod i nadciśnienia. w zalezności wartości steruje w UT zapłonem a dokładnie kątem wyprzedzenia zapłonu.(o ile się nie myle)
A mi sie wydaje ze map służy do wyliczenia ilości zasysanego powietrza i przez to wyliczenia dawki paliwa.
Ale nie wiem jak to jest w UT
Mapa wykorzystuje się pośrednio do ustalania ilości zasysanego powietrza a dokładniej chodzi o to jakie ciśnieni panuje w kolektorze i na tej podstawie mozna wywnioskować ze potrzeba odpowiednią ilość powietrza.
p - ciśnienie z mapsensora * sprawność (np. 75%) [Pa]
V - objętość (pojemnosc skokowa jednego cylindra) [m3]
m - masa [kg]
R- stała gazowa 8.3143510 J/mol K
T- temperatura z czujnika temperatury [K]
m = pV/RT
no i wylicza sie mase powitrza no i wiadomo już ile trza lać paliwka