przeciekajacy zbiornik

pozostałe tematy nie związane z istniejącymi działami.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
apac
Aktywny użytkownik
Auto: Uno 1.3T

przeciekajacy zbiornik

Post autor: apac »

wiedzialem ze tak to sie zakonczy... robiona byla blacharka w moim uniaku i zostal sciagniety zbiornik... Zaraz po zalozeniu okazalo sie ze cieknie :evil: Puscil nieco powyzej zgrzewu, co mozna z tym zrobic? Raczej kupno nowego nie wchodzi w gre (nawet nie chce myslec ile by mogl kosztowac... do UTa byly chyba specjalne) Myslalem o zaklejeniu tego czyms, ewentualnie po oproznieniu i dokladnym wysuszeniu spawanie gazowe, chociaz podobno pomimo tego to niezbyt bezpieczne - opary. moze mozna by nalac do niego wody dpiero sprobowac zespawac ten przeciek, bez dostepu tlenu nic by sie nie stalo, sam nie wiem :roll:
Bylo UT, jest Bravo GT.
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Zalanie wodą jest chyba dobrym pomysłem ale nie wiem jak to wyjdzie na spaw.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Kup sobie zwykły zbiornik(max 150 zł na giełdzie w Balicach),tylko będziesz musiał wyprowadzić ten wężyk doprowadzający do pompy.Na początku będziesz musiał zassać benzynę do pompy(pdobno może tylko pracować jak jest zalana :) ),potem nie będzie już tego problemu ponieważ pompa jest nisko i będzie to działać jako naczynia połaczone(ale będziesz musiał uważać żeby nie "wyjeżdzać" benzyny do końca).
Jak chcesz możesz też probować spawać ,ale jak to bywa obok spawu za niedługo będziesz miał nową dziurę :roll: ,a nowy zbiornik będzie ocynkowany i starczy pewnie na kolejne 15 lat :) .
Awatar użytkownika
apac
Aktywny użytkownik

W porownaniu do tego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41261195
Obrazek
jest zupelnie inny, od gory mam czujnik poziomu z _okraglym_ otworem, odpowietrzenia tez inaczej ida, samo wspawanie tej rurki od pompy to spory problem (w srodku jest zakrzywiona)... sproboje pospawac, mam nadzieje ze cos z tego bedzie :roll:
Bylo UT, jest Bravo GT.
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

A czy baku sie nie lutuje?? ja pamietam ze w maluchy jak urwała mi się rurka odpowietrzenia to ją lutowałem.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Awatar użytkownika
mops
"Cichociemny"
Kontakt:

Re: przeciekajacy zbiornik

Post autor: mops »

apac pisze:wiedzialem ze tak to sie zakonczy... robiona byla blacharka w moim uniaku i zostal sciagniety zbiornik... Zaraz po zalozeniu okazalo sie ze cieknie :evil: Puscil nieco powyzej zgrzewu, co mozna z tym zrobic? Raczej kupno nowego nie wchodzi w gre (nawet nie chce myslec ile by mogl kosztowac... do UTa byly chyba specjalne) Myslalem o zaklejeniu tego czyms, ewentualnie po oproznieniu i dokladnym wysuszeniu spawanie gazowe, chociaz podobno pomimo tego to niezbyt bezpieczne - opary. moze mozna by nalac do niego wody dpiero sprobowac zespawac ten przeciek, bez dostepu tlenu nic by sie nie stalo, sam nie wiem :roll:
moj sie rozpad na dwie czesci. Mam teraz od fire i jest spoko - dorobil mi tylko jeden magik wyjscie od baku do pompy (wstawil rurke ktora doprowadza paliwko do pompy- "wpuscil" ja do baku rownolegle do dna przez scianke i ladnie mi to oblutowal\obspawal.) Jedyna wada to to ze mam teraz mniej paliwa w baku - ok 35L.
Niemiecki temperament - hiszpańska precyzja ;-)
ziuzio

No bo trzeba dobrać od dobrego modelu-tak jak pisał Mops od fireka pasuje bezproblemu.
Mops,większa pojemność zbiornika jest w UTcie tylko dzięki takiemu plastikowemu zbiorniczkowi dodatkowemu w tylnym nadkolu(między wlewem a zbiornikiem).Zbiorniki są takie same :) oprocz tego wyjścia na pompę i czujnika poziomu paliwa:)
Odpowietrzenia są takie same,wyjście wlewu też,tylko czujnik jest zintegrowany z pompą-idz na giełdę,kolesie mają wszystkie rodzaje zbiornikow,jak chcesz mogę spytać ;).wieczorem napiszę co i jak wyszperałem;)
Awatar użytkownika
apac
Aktywny użytkownik

ziuzio pisze: Odpowietrzenia są takie same,wyjście wlewu też,tylko czujnik jest zintegrowany z pompą-idz na giełdę,kolesie mają wszystkie rodzaje zbiornikow,jak chcesz mogę spytać ;).wieczorem napiszę co i jak wyszperałem;)
jasne, czekam na info :) Mozna to gdzies poza gielda kupic?? Jakis kontakt..?
Bylo UT, jest Bravo GT.
ziuzio

Jest tak:zbiornik z dużą dziurą(na czujnik zintegrowany z pompą) to koszt ok.200zł,ale kupa rzeżby,aby wpasować do UTa :wink: . Natomiast zbiornik do uniaka z okrągła dziurą(czyli wersja gaznikowa :) )jest do dostania za ok. 120zł,tylko musisz się zdecydować do jutra rana(bo zbiornik przyjechałby z Włoch),co więcej zbiornik jest plastikowy(+szelki do niego oczywiście w cenie :) )-zbiornik ten do odebrania byłby w poniedziałek :) . Tylko musisz się określić czy bierzesz :wink: .Jeżeli oczywiście we Włoszech trafiłby się UT(ale nawet tam jest ciężko teraz o takie rarytasy), to przyjechałby zbiornik do UTa :) .
To numer do zbiorniczka z Włoch: 501 211 417. Tylko jak się zdecydujesz to musisz dać zaliczkę :wink: (bo czasem ktoś coś zamawia,koleś przywozi i nikt się po towar nie zgłasza),chyba że przeze mnie,to wtedy daj tylko znać(tylko się nie rozmyśl:)) 505 792 654
Awatar użytkownika
apac
Aktywny użytkownik

o jakie szelki chodzi ? tylko to jest dla mnie niejasne, mam rozumiec ze ta dziura pod gaznikowca pasuje do czujnika poziomu paliwa od UTa... Jak mozna by rozwiazac problem tej dolnej rurki gdzie podlacza sie pompe w plastiku?
Bylo UT, jest Bravo GT.
ziuzio

Szelki to takie cosie co trzymają plastikowy zbiornik(zamiast normalnych "uch" ktore są przykręcane jak masz normalny zbiornik).
Tak, dziura pod czujnik poziomu paliwa w gaznikowcu jest taka sama jak w UT :) .

"...będziesz musiał wyprowadzić ten wężyk doprowadzający do pompy.Na początku będziesz musiał zassać benzynę do pompy(pdobno może tylko pracować jak jest zalana ),..."-czyli będziesz musiał ciągnąć benzynę przez czujnik(w gaznikowcu jest powrot i "ssanie",a nie jak w UTcie tylko powrot).
Ale i tak decyzja należy do Ciebie czy chce Ci się trochę pobawić,czy pospawać swoj stary zbiornik :wink: .
ODPOWIEDZ