Wiązka

układ elektryczny, układ wtryskowy i zapłonowy, SMT6, ECUMASTER, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Lui
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T
Kontakt:

Wiązka

Post autor: Lui »

wczoraj wyszarpałem wiązke, pomimo przerażającego widoku gąszczu kabli pod maską i pod deską wyciągnąłem całkiem niewielką część

czyli

tam gdzie główna wtyczka do microplexa

Obrazek

i wiązka z wtyczka od kompa

Obrazek

Jeśli chodzi o zapłon, to ten najdalej oddalony kabel idzie do czujnika na kole pasowym?

Widoczna jest złączka od boostcuta

pewnie jakiś jeden idzie do knock sensora w głowicy ?

a teraz tak
idąc od mikroplexa, grubym kablem jest taka złączka, zaślepiona, nie była używana, co to jest ??

potem dalej jest taka kostka, do czego to jest??

no i odłączone są jeszcze od instalacji zewnęrznej dwa styki na cewce, od czego ?

Chiałbym wiedzieć co jeszcze trzeba wytargać (lub lepiej wytargać bo będzie prościej) z wiązki elektrycznej która została jeszcze w aucie

jeśli chodzi o wiązkę od wtrysku to nie wiem od czego jest ten kabel zaraz obok wtyczki

i taki sam wychodzący z przekaźnika (podejżewam że to od pompy...)
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Yannick
Aktywny użytkownik
Kontakt:

Post autor: Yannick »

A w jakim celu wyciągasz wiązki z auta?

To zaślepione to chyba jakaś wczesna wersja złącza diagnostycznego/wyjścia pomiarowego. U mnie jest wyprowadzone na lewym nadkolu pod maską.
UT 1.3 T 88'
Lui
Kontakt:

Post autor: Lui »

w takim celu by nie pociąć ich razem z budą :P

no i chcę wiedzieć jakie części wiazki będą potrzebne do przeszczepienia do innej budy :)
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Re: Wiązka

Post autor: ziuzio »

Lui pisze: idąc od mikroplexa, grubym kablem jest taka złączka, zaślepiona, nie była używana, co to jest ??

no i odłączone są jeszcze od instalacji zewnęrznej dwa styki na cewce, od czego ?
Zgadza się, ta pierwsza kostka to prawie jak złącze diagnostyczne:), następna kostka to powinien być '+' oraz sygnał do obrotomierza, na cewkę do '1' podłącza się kabel od wiązki paliwowej, jeden zaś (15) zostaje wolny.
Lui pisze: jeśli chodzi o wiązkę od wtrysku to nie wiem od czego jest ten kabel zaraz obok wtyczki

Ten obok przekaźnika faktycznie od pompy, ten przy kostce nie wiem od czego jest, ale najprościej będzie jak odczytasz z niego numerek i sprawdzisz w opisie:).
marcin77

Re: Wiązka

Post autor: marcin77 »

ziuzio pisze:
Lui pisze: idąc od mikroplexa, grubym kablem jest taka złączka, zaślepiona, nie była używana, co to jest ??

Zgadza się, ta pierwsza kostka to prawie jak złącze diagnostyczne:), następna kostka to powinien być '+' oraz sygnał do obrotomierza, na cewkę do '1' podłącza się kabel od wiązki paliwowej, jeden zaś (15) zostaje wolny.
Lui pisze: jeśli chodzi o wiązkę od wtrysku to nie wiem od czego jest ten kabel zaraz obok wtyczki

Ten obok przekaźnika faktycznie od pompy, ten przy kostce nie wiem od czego jest, ale najprościej będzie jak odczytasz z niego numerek i sprawdzisz w opisie:).
to ja się wtrące przy okzaji, jakie oznaczenie powinien mieć przekaźnik od pompy paliwowej (mój daje sygnał dla pompy non stop - nie wyłącza pompy po przekręceniu stacyjki), kiedyś o to pytałem ale pozostało bez odezwy
lancia dedra 2.0t
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Z reguły są to przekaźniki Boscha i wtedy mają numer 90124673 896370.
marcin77

Post autor: marcin77 »

dzięki :D
lancia dedra 2.0t
ODPOWIEDZ