Uliczny wałek rozrządu CatCama

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Keller
Obserwator
Miejscowość: Wrocław/Domaszowice
Auto: Punto GT

Uliczny wałek rozrządu CatCama

Post autor: Keller »

Na początku witam wszystkich jestem Tomek- świeżak, 23lata, studiuję we wro punto posiadam od grudnia 2012. Teraz do senda i lekkiego zarysu.

W aucie było kucie, wsadzone t28 skrecona na 0,5bara bo docierałem, wiekszy icc, pompka z coupe 20v ale jeszcze bez regulatora wiec..., wtryski oryginały, wydech przelot 2,5", stozek auto wskazywało coś 154/157KM. Po tym wszystkim zainwestowałem w uliczny wałek catcama profil o czasach 289/267 stopni i wzniosie maks 10,1/9,55mm. Z racji braku czasu i braku doświadczenia w głębszej mechanice oddałem to do roboty znajomemu który ogarnia temat i robił nie raz takie rzeczy no ale niestety nie poszło jak po maśle auto chodzić chodzi silnik pracuje kulturalnie no ale auto zachowuje sie jakby zostało mu te 50KM, turbo normalnie załącza przy 2800 ale auto cały czas jedzie jednostajnie. Kolo powiedział że jeszcze się pobawi ale już wolę się zabezpieczyć i dlatego pytam co może być przyczyną , ew jakieś wskazówki. Z góry dzięki będę wdzięczny :)
Jeśli coś nie tak z postem z góry też sorki i liczę na wyrozumiałość
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Re: Uliczny wałek rozrządu CatCama

Post autor: ziuzio »

Pierwsze trzeba sprawdzić ustawienie rozrządu, niekoniecznie na znaki, ważne są czasy podane przez Catcamsa do Twojego wałka.
Keller
Obserwator

ziuzio mógłbyś zgłębić temat? wszystko ustawione jest książkowo i jest wielka lipa auto strasznie sie buja a v-max to 100-110, czasy i wznios masz podane w poście wyżej.
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

http://www.catcams.be/" target="_blank tam odszukujesz swój wałek(strona działa prawidłowo tylko pod IE6/7, więc teraz nie podam Ci co jest dobre dla Twojego silnika) i ustawiasz go zgodnie z zaleceniami producenta; potrzebny jest do tego kątomierz, czujnik zegarowy i trochę więcej czasu niż przy ustawianiu na znaki:).
Po objawach można sądzić, że masz źle ustawiony rozrząd, ale przy rozbiórce i składaniu silnika mogło jeszcze coś innego zdechnąć, urwać się jakiś kabelek. Marchewa gaśnie po odpaleniu?
Keller
Obserwator

Złożyliśmy wszystko jak ma być na znaki po raz 2gi i auto chodziło jak 1.1 dopiero po 5k obrotach kręcilo się więc cofnęliśmy rozrząd o 1 ząbek auto wkręca się od 3,5 co dalej wydaje mi się strasznie późno inna sprawa że turbo samoistnie z 0,5 bar zaczęło pompować 1bar gdzie przy nim nic nie było dotykane a mimo zwiększenia doładowania auto jedzie podobnie lub nawet ciut gorzej niż na oryginale. Do tego auto strasznie się grzeje wystarczy przejechać 2-3km i to nie musi być totalna pompa a wskazówka już na środku skali, układ chłodzenia ok. Chłopaki pomóżcie bo mi sił nie starcza ;(
ODPOWIEDZ