Jak ustawić prawidłowo rozrząd w punto gt

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

dziabi3
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz
Auto: Inne

Jak ustawić prawidłowo rozrząd w punto gt

Post autor: dziabi3 »

Witam panowie

proszę nie krzyczeć jeżeli gdzieś jest już na forum ale mam pytanie jak ustawić rozrząd bo poprzedni właściciel wymienił pasek a nie ustawił wałka z czujnikiem fazy wtrysku

dziś zdoiłem osłony i ustawiłem koło wału na znak <kreska obok czujnika halla wału korbowego i kropka na kole> i koło rozrządu na znak<wysunąłem do oporu plastik i ustawiłem na ten ząbek co jest po wewnętrznej stronie koła wałka rozrządu > i okazało się ze czujnik fazy wtrysku jest przestawiony o 90 stopni.

Wiec zdoiłem pasek i tak ustawiłem rozrząd ze na wale i wałku rozrządu jest tak jak wcześniej napisałem a kreska na szkiełku trafia n to małe wycięcie 1mm , mam klime i nie mogłem przekręcić czujnika wiec ustawiłem na zębach paska

ale no własnie

ktoś pisał ze niebieska kreska ma w 2/3 swojej długości to wycięcie 1mm a u mnie jest tak ze na początku tej niebieskiej kreski jest ta szczelinka

wiec się pytam czy tak ma być czy po prostu niebieska farba się zmazała z jednej strony

dodam że silnik wcześniej po sprawdzeniu wszystkich nieszczelności i braku błędów falował i przygasał i śmierdziało z wydechu niedopaloną benzyną a teraz czuć porostu piękny zapach spalin ale niekiedy silnik jakby popierdywał tzn trzyma obroty ale jakby gubił iskrę , czy to morze być wina tylko kabli i świec czy tez cewki

dodam że auto na np 1 i puszczonym gazie waliło żabki a teraz się toczy , jest prawie idealnie lecz martwię się tym znakiem i niebieską kreską

auto poza falowaniem na wolnych obrotach normalnie jeździło i miało kopa lecz teraz jakby było mocniejsze

proszę o jakieś porady
dziabi3
Aktywny użytkownik

Re: Jak ustawić prawidłowo rozrząd w punto gt

i co nikt mi nie pomorze , może chodziarz jakaś serwisówka
kornat
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Warszawa/Płońsk
Auto: Punto GT

Post autor: kornat »

dziabi3 pisze:nikt mi nie pomorze
niestety, ja z mazowsza
dziabi3
Aktywny użytkownik

Re: Jak ustawić prawidłowo rozrząd w punto gt pomocy

Obrazek

tu szczelinka jest prawie na kresce z szkiełka ale niebieskie pole jest tylko za szczelinką :shock:

Obrazek

tu prawie znak na kole jest na znaku z plastiku <plastik wyciągnięty do końca>

Obrazek

tu koło wału korbowego na znaku

dodam ze jak najadę kołem zębatym rozrządu na znak i czujnikiem fazy na szczelinkę idealnie to koło zębate wału troszkę przejedzie za znak i nie da się tego inaczej ustawić na zębach paska tzn pomijając nawet czujnik fazy wtrysku to znaki wałka rozrządu nie zgrywa się idealnie z kołem zębatym wału korbowego i jak pisałem nie da się tego inaczej na zębach ustawić

czy to świadczy o mocno rozciągniętym pasku zębatym??????

wo gule to atu jest na sekwencji ale nie mieszam zachowań silnika benzyny z lpg ale podglądnąłem ze sonda jest podpięta do sekwencji i widać tam wykres sondy <o ile to jest naprawdę podłączone> i ta sonda często stoi na ubogiej dawce i w tym monecie na jałowych obrotach silnik pierdzi ale trzyma obroty , sonda wskakuje także na 0.5 a 0.7 v .... dodam ze wykres sondy jest poszarpany takie piki nie ładne falki ale himalaje <miałem kiedyś lpg 2 generacji i był ładne fale>

nie dało mi to spokoju i pojechałem na stacje kontroli pojazdów i mimo braku kata i małej dziurki w końcowym tłumiku facetowi skończył się zakres pomiaru maszyny i stwierdził ze auto leje dużo benzyny

wiec domyślam się że mam uwaloną sendo lub pęknięty kolektor wydechowy bo nieszczelności miedzy turbo a sondą na tej plecionce nie zauwarzyliśmy

dodam ze atu ma zdrowe rąbniecie na pb turbo ładuje w piku 1,1 a 1,2 i stabilnie trzyma 0,8 a 1 bar potem spada na lpg jest inaczej z racji kiepskiego sterownika <spokojna jazda tylko bo jest tylko 1 mapa>

dodam ze ostatnio jeździłem na pb aby lpg mi nie mieszało
turbomaniak
Spamer :P
Auto: Uno 1.3T

Post autor: turbomaniak »

Wyglada ze rozrzad i czujnik masz ustawiony dobrze pod warunkien ze to wyciecie ustawiales do srodkowej kreski na szybce, a nie do tej ktora jest z boku szybki. Pasek radzilbym Ci zmienic bo kosztuje pare groszy a bedziesz mial pewnosc ze jest nowy.

Jak ustawisz rozrzad odlacz akumulator na 5 min zeby zresetowac bledy, pozniej pojezdzij troche (tylko na Pb) i zrob autodiagnoze :wink:
dziabi3
Aktywny użytkownik

to są dwie kreski ????? na szkiełku ???? ja widziałem tą po środku szkła , morze na fotce słabo widać ale poprawiłem białą kreską ryse i jak się przyjrzeć to widać kreskę szczelinę i niebieskie pole

a wygląda to tak

Obrazek
Awatar użytkownika
2rotor
Aktywny użytkownik

Post autor: 2rotor »

dziabi3 pisze:i co nikt mi nie pomorze , może chodziarz jakaś serwisówka

Miszczu. Respect :lol:
Fiat Marea Weekend SX 1,6 16V
dziabi3
Aktywny użytkownik

jeśli chodzi o ortosy to możliwe że nie zauważyłem czerwonej kreski i to normalne dla mnie niestety ortografia dla mnie to coś nie do przeskoczenia, po prostu jestem dyslektykiem i nic na to nie poradzę

a jeśli o zwrot serwisówka to liczyłem morze na jakieś skany bo widziałem ze ktoś posługuje się książka auto elektra
megazord
Aktywny użytkownik
Miejscowość: slask

Post autor: megazord »

dziabi3 pisze:jeśli chodzi o ortosy to możliwe że nie zauważyłem czerwonej kreski i to normalne dla mnie niestety ortografia dla mnie to coś nie do przeskoczenia, po prostu jestem dyslektykiem i nic na to nie poradzę

a jeśli o zwrot serwisówka to liczyłem morze na jakieś skany bo widziałem ze ktoś posługuje się książka auto elektra
Stary, proszę Cię. Użyj jakiegoś słownika/sprawdzania pisowni w przeglądarce itp. i będzie git. Jak będziesz do nas pisał normalnie to i my dostarczymy Ci odpowiedzi na które liczysz.
Szanuj nas i zasady na tym forum, a my uszanujemy Ciebie :)
dziabi3
Aktywny użytkownik

ale jaja tu się liczy poprawna polszczyzna a nie treść i wiedza zawarta w postach

pisałem że jestem dyslektykiem i nic na to nie poradzę a programy do poprawiania pisowni do końca nie dają rady

przepraszam za błędy i jeśli nikt nie chce mi pomóc bo robię błędy to trudno , poradzę sobie sam

dzięki za dotychczasowe wypowiedzi

temat do zamknięcia
lukasz_lodz
Obserwator
Miejscowość: Łódź

Post autor: lukasz_lodz »

Witam, mam również problem z tym czujnikiem faz wtrysku, mój jest jakiś cały pomazany farbą w środku, to malutkie wycięcię ma być ustawione na tej większej kresce czy tej mniejszej z boku?
turbomaniak
Spamer :P

Post autor: turbomaniak »

Pisze jak byk, pare postow wyzej
ODPOWIEDZ