temperatura oleju -zima

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
apac
Aktywny użytkownik
Auto: Uno 1.3T

temperatura oleju -zima

Post autor: apac »

Jaka macie temperature oleju przy temperaturze w okolicach -10*C ? u mnie po przejechaniu 10 km (spokojna jazda) nadal wskazowka lezy na dole skali, nastepnie po kilku kolejnych km podnosi sie do 60*C i jesli nie stoje w korku zostaje na tym poziomie. Zauwazylem ze chlodnica oleju robi sie ciepla od razu po odpaleniu silnika, co sugerowalo by uszkodzenie termostatu w podstawce :roll: Mozna to wymienic (kupic/cena - pewnie spora :roll: ) Ostatnio wlozylem jakis karton w kratke przed chlodnica oleju, zobacze czy to cos da. W lecie jest troche lepiej, ale niewiele, odkad pamietam, olej wolno sie nagrzewal (max temp jaka widzallem to ~80*C w lecie). Do ilu mozna krecic silnik przy temp cieczy 60*C i lezacej wskazowce oleju ? - 3000-4000 obr/min ? Czasami trzeba gdzies szybciej ruszyc a tu silnik zimny i zal go katowac :? Ciekawi mnie tez to o ile wlasciwosci smarujace oleju sa gorsze przy jego temperaturze 60*C a powiedzmy 95*C - no chyba ze nie warto sie nad tym zastanawiac :?
Bylo UT, jest Bravo GT.
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Musisz na necie poszukac chrakterystyli temeraturowej swojego oleju lub generalnie olejów o różnej gęstości.

U mnie tez tak było że w korku lub na postoju miałem 80 st a w czsie jazdu 60 chyba że przycinsnąłem dłużej na 4000 obr
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Awatar użytkownika
McBanan
Aktywny użytkownik
Miejscowość: CK Kielce
Auto: Uno 1.4T
Kontakt:

Post autor: McBanan »

U mnie normalna temperatura wynosi około 80 stopni. Przy obecnej pogodzie po przejechaniu około 15 km dopiero dochodzi do takiej temperatury. Jak pocisnałem troszke (kilka startów na 1/4) podskoczyła na około 100 stopni po czym żeby go schłodzic przejechalem pare kilometrów i wrociła do 80 stopni.
UT 1,4 Racing
Awatar użytkownika
apac
Aktywny użytkownik

Post autor: apac »

ok, mam rozumiec ze wymiana tej podstawki nie wchodzi w gre (kupno nowej/lub uzywanej-sprawnej) Chyba jest to chodliwy towar...
Bylo UT, jest Bravo GT.
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Nie chodliwy a deficytowy
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
ODPOWIEDZ