Ja podłączyć spryskiwacze reflektorów?

układ elektryczny, układ wtryskowy i zapłonowy, SMT6, ECUMASTER, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
Junak
Obserwator
Miejscowość: Wa-wa/Olsztyn
Auto: Inne

Ja podłączyć spryskiwacze reflektorów?

Post autor: Junak »

Witam!
Zakupiłem od jednego z forumowiczów cały zestaw, czyli spryski + zbiornik + 2 pompki ciśnienia + przewody, trójnik.
Nie mogę jednak nigdzie znaleźć sposobu podłączenia całego układu, tak żeby działał jak oryginalnie, czyli pryskał na reflektory tylko gdy są włączone światła mijania.
Proszę o jakieś cenne rady. Z góry dzięki
Eagle
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Gdansk

Re: Ja podłączyć spryskiwacze reflektorów?

Post autor: Eagle »

odradzam podłączanie jak jest ori bo mimo 7,5l zbiorniczka płyn się mega szybko kończy lepiej podłączyć na jakiś dodatkowy guzik
Punto GT 2.0 8VT
Awatar użytkownika
Junak
Obserwator

Być może i kończy się szybko, ale ja i tak bardzo często myje auto i szyby, a rzadko używam spryskiwaczy. Dlatego jednak zdecydowałem się podłączyć jak w oryginale, żebym nie musiał kombinować z dodatkowymi guzikami w środku.
Eagle jeśli wiesz jak jest oryginalnie podłączone to opisz. No i oczywiście innych też proszę o rady. Dzięki :D
Eagle
Aktywny użytkownik

oj dawno temu podłączałem spryski i nie pamiętam jak będę miał chwile to zobacze
a czy Ty chcesz to do GTka podłączyć czy do zwyklłgo Punciaka??
Punto GT 2.0 8VT
Awatar użytkownika
Junak
Obserwator

Do Punto Sportinga 16V z 1998 roku. Ale myślę, że nie robi to większej różnicy, bo przecież spryski w tym modelu też były dostępne jako opcja
Eagle
Aktywny użytkownik

no tak ale może nie być instalacji el pod spryski
Punto GT 2.0 8VT
Awatar użytkownika
Junak
Obserwator

Być może masz rację. Zatem chciałbym się dowiedzieć jak taka instalacja wygląda. Byłbym wdzięczny za jakiś schemat połączeń całego układu.
Awatar użytkownika
BARTEKcoupe
Spamer :P
Miejscowość: Skarżysko Kamienna

Post autor: BARTEKcoupe »

Ogólnie przeszperałem sporo schematów i nie znalazłem tego ze spryskiwaczami reflektorów. U mnie jest taki problem, że jak im się zachce to się włączą(czyli pięć razy na rok) :roll: Mam zamiar to podłączyć pod osobny włącznik, bo i tak jak pryśnie to zafajda całą maskę :wpysk:
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss :)
80quattro
Użytkownik
Miejscowość: Ustroń
Auto: Punto GT

Post autor: 80quattro »

Pozwolę sobie odświeżyć temat .

Czy może znalazł ktoś schemat instalacji spryskiwaczy reflektorów w PGT ?

Jest mi pilnie potrzebny a w żadnej książce o Punto tego akurat schematu nie ma.
W objaśnieniach w książce "Obsługa i naprawa" są ponumerowane elementy instalacji spryskiwaczy ale samego schematu brakuje tak samo jak schematu elektrycznej regulacji reflektorów.
Domyślam się więc , że taki schemat istnieje tylko nie zamieszczono go w książce .

Jeśli ktoś ma dostęp do takiego schematu lub wie gdzie go można znaleźć bardzo proszę o pomoc.
Punto GT
Grande Punto Sport 1.4T
Punto II 1.2
Audi A4 Quattro 1.8T
megazord
Aktywny użytkownik
Miejscowość: slask

Post autor: megazord »

Poprzez przekaźnik można prosto to zrobić. Obwód zasilający z kabelków od lampy, a obwód sterujący z kabelków od pompki pryskającej na przód.
80quattro
Użytkownik
Miejscowość: Ustroń
Auto: Punto GT

Post autor: 80quattro »

Dzięki za zainteresowanie ale nie o podłączenie mi chodzi .

Wiem jak można to podłączyć ale muszę wiedzieć jak jest to zrobione oryginalnie. Po prostu muszę usunąć dziwną awarię a żeby to zrobić muszę wiedzieć dokładnie skąd jest zasilany obwód spryskiwaczy , który przekaźnik nim steruje itd.

Ostatnio jak wracałem z Elmotu (po dłuższej trasie) to silnik zaczął przerywać na niskich obrotach i zaświeciła się na chwilę marchewa po czym wszystko wróciło do normy . W tym samym dniu przestały działać spryskiwacze po czym znowu zaczęły . Po powrocie do domu chciałem podpiąć auto testera (u znajomego elektryka) , żeby sprawdzić co było przyczyną zaświecenia się marchewy ale nie dało się połączyć z komputerem (wcześniej z tym samym testerem łączył się zawsze bez problemów).

Podejrzewam , że gdzieś jest spadek napięcia w instalacji i dlatego nie można się połączyć , nie działąją spryskiwacze i wyskoczył błąd (marchewa) .

Edit:

Napiszę dla innych co ustaliłem , może komuś się przyda .
Spryskiwaczami reflektorów steruje przekaźnik który siedzi w skrzynce bezpieczników / przekaźników pod maską po lewej stronie (tam gdzie przekaźniki pompy paliwa i układu wtryskowego). Jest to największy , czarny przekaźnik Hella. On włącza spryskiwacze na określony czas (ok 1 sek.).
Do niego dochodzą sygnały z świateł i spryskiwacza szyb .
Zasilanie do niego i całego układu spryskiwaczy dochodzi z bezpiecznika 20A który znajduje się w skrzynce bezpieczników pod maską (tej obok Pierburga pod plastikową pokrywką), u mnie jest to pierwszy bezpiecznik od przodu samochodu.
I to jest właściwie wszystko co steruje i zasila pompkę spryskiwaczy reflektorów .
Punto GT
Grande Punto Sport 1.4T
Punto II 1.2
Audi A4 Quattro 1.8T
ODPOWIEDZ