hydrauliczny reczny
- mouk80
- Zaawansowany użytkownik
- Miejscowość: Kraków
- Auto: Uno 1.4T
hydrauliczny reczny
Zastanawiam sie nad zainstalowaniem hydraulicznego recznego.
Znalazlem takie ogloszenie http://www.zoltar-rally.neostrada.pl/wa ... eczne.html
Sa tam 2 typy, ktore mnie interesuja: poziomy z 1 pompa i poziomy z 2 pompami. Na 1 pompie uklad jest z 1 wyjsciem na tyl z pompy (trojnik z tylu), a 2 pompy dla ukladow diagonalnych (2 przewody na tyl - kola hamuja na krzyz)
Wersja z 2 pompami jest duzo drozsza.
Co mi daje ta druga pompa? Czy hamulec jakos sprawniej wtedy dziala?
Warto doplacic 200zl za ta druga pompe?
Znalazlem takie ogloszenie http://www.zoltar-rally.neostrada.pl/wa ... eczne.html
Sa tam 2 typy, ktore mnie interesuja: poziomy z 1 pompa i poziomy z 2 pompami. Na 1 pompie uklad jest z 1 wyjsciem na tyl z pompy (trojnik z tylu), a 2 pompy dla ukladow diagonalnych (2 przewody na tyl - kola hamuja na krzyz)
Wersja z 2 pompami jest duzo drozsza.
Co mi daje ta druga pompa? Czy hamulec jakos sprawniej wtedy dziala?
Warto doplacic 200zl za ta druga pompe?
-
- Spamer :P
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
ja poziomy jednoobwodowy kupilem za 100zl, ale ciagle nie mam czasu go zamontowac zawsze jest cos wazniejszego...
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
-
- Kontakt:
kupilem od kolegi 
on kupil nowke za 200zl
aktualnie nawet tego nie mam w domu, napisze do kolegi zeby oddal to obfotografuje i pokaze jak to jest zrobione

on kupil nowke za 200zl
aktualnie nawet tego nie mam w domu, napisze do kolegi zeby oddal to obfotografuje i pokaze jak to jest zrobione

Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
-
Re: hydrauliczny reczny
Wiadomo, ze sa pewne zawory, ktore przepuszczaja plyn ham. tylko w jedna strone. Mozecie mi napisac jak to sie nazywa? Moj plan jest taki:reczny>pompa sprzeglowa od skoda 105>przewod>2 zawory przepuszczajacy plyn tylko w jedna strone( na recznym i noznym)>trojnik>zaciski.
Z doswiadczen tego zastosowania wynika, ze przy korzystaniu w jednej chwili z ham. noznego i recznego dzieje cos bardzo nieporzadanego o czym zapomnialem. Moze znacie jakies inne sprawdzone instalacje ham. hydraulicznego, ktore nie maja powaznych wad i funkcjonuja poprawnie?
Z doswiadczen tego zastosowania wynika, ze przy korzystaniu w jednej chwili z ham. noznego i recznego dzieje cos bardzo nieporzadanego o czym zapomnialem. Moze znacie jakies inne sprawdzone instalacje ham. hydraulicznego, ktore nie maja powaznych wad i funkcjonuja poprawnie?
-
- Kontakt:
Po co te zawory i jak chcesz je zamontować ? Nie wiem jak chesz to zrobić żeby nie zablokować sobie hamulców na stałe po jedym naciśnięciu...
U mnie pompa od skody sprawuje się kiepsko, sprawdzałeś już ją może ? Może to jest kwestia lepszego odpowietrzenia wszystkiego bo słyszałem że mogą być z tym problemy, u mnie na dodatek wszystko było składane od nowa także wszędzie było tylko powietrze....

Problemik jaki jeszcze muszę poprawić to, że przy mocnym hamowaniu nogą pompa od hydraulika wygina mi lekko przednią część obudowy z blachy 3mm
U mnie pompa od skody sprawuje się kiepsko, sprawdzałeś już ją może ? Może to jest kwestia lepszego odpowietrzenia wszystkiego bo słyszałem że mogą być z tym problemy, u mnie na dodatek wszystko było składane od nowa także wszędzie było tylko powietrze....

Problemik jaki jeszcze muszę poprawić to, że przy mocnym hamowaniu nogą pompa od hydraulika wygina mi lekko przednią część obudowy z blachy 3mm

Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
-
Nie pomyslalem o tym... no commendLui pisze:Nie wiem jak chesz to zrobić żeby nie zablokować sobie hamulców na stałe po jedym naciśnięciu...
A Ty masz jakas inna pompe niz ze skody? Zakladam ze nie masz zadnych zaworow? Pedal duzo glebiej wpada i czy wajcha musi zakreslic duzy kat zanim zablokuja sie kola?
-
Ja osobiscie jakbym sie bawil w hydro reczny wpierdzielibym drugi zacisk a nie kombinowal jak pogodzic nozny z recznym 

-
- Aktywny użytkownik
Najlepiej i najłatwiej to dorobić nowe blachy pod mocowanie 2ch zacisków na tył, bo z tą pompa skody i wpięciu w tylne obwody to mam niemiłe wspomnienia - płyn kapał przez ta pompe i ani ręczny za bardzo nie blokował ani nożny bo się wszystko zapowietrzało