hamulce .........

amortyzatory, sprężyny, koła, hamulce, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

wsk
Spamer :P
Miejscowość: Jaworzno
Auto: Uno 1.3T

Re: hamulce .........

Post autor: wsk »

I teraz wszystko jasne jak slonce :D czego szukac co potrzeba, dzieki.
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
uniak 1.4T
Miejscowość: Mysłowice
Auto: Punto GT

Post autor: uniak 1.4T »

a nasuwa mi sie takie pytanko, nie byłoby prosciej przełozyc cały zacisk z tarcza z coupe i poprostu spasowac odpowiednio (czyt. przerobic) mocownie na zwrotnicy z UT?
bo tak to duzo kombinacji, zacisk z tipo, jarzmo z ut tarcza z coupe, jakis dystans, blaszka łącząca

ps. jak widzicie serie 227mm przy 284mm na przodzie?
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

uniak 1.4T pisze:a nasuwa mi sie takie pytanko, nie byłoby prosciej przełozyc cały zacisk z tarcza z coupe i poprostu spasowac odpowiednio (czyt. przerobic) mocownie na zwrotnicy z UT?
bo tak to duzo kombinacji, zacisk z tipo, jarzmo z ut tarcza z coupe, jakis dystans, blaszka łącząca

Zacisk z jarzmem z FC pasuje na zwrotnicę z UT, ale wtedy tarcza już nie pasuje ani średnicowo, ani na et.
W zestawie jak w opisie tarcza ma mniejszą wysokość, przez co jest miejsce na dystans 20mm; zaś jarzmo od UT zapewnia Ci miejsce na osiowe przesunięcie zacisku.
Oczywiście można kombinować inaczej, wystarczy trochę czasu i cierpliwy sprzedający części używane do "włochów";).

Ad. ps. Dokładnie tak samo, jeśli to zwrotnica z Uniaka.
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

uniak 1.4T pisze:a nasuwa mi sie takie pytanko, nie byłoby prosciej przełozyc cały zacisk z tarcza z coupe i poprostu spasowac odpowiednio (czyt. przerobic) mocownie na zwrotnicy z UT?

Mam w domu jarzma i zaciski z coupe i nie pasują do zwrotnic z uno.
1. Inny rozmiar śruby mocującej jarzmo do zwrotnicy. W uno jest M10 a w Coupe M12
2. Przesuniecie mocowania o około 5-8 mm. Na fotkach w wątku co zapodałem jak i na fotce na poprzedniej stronie widać o co chodzi.

Prubowałem stoczyć tarczę po zewnetrznej stornie ale wychodzi potem tarcza około 270 mm no i trzeba zwrotnice rozwiercać na M12.

Sposób pokazany przez ziuzio jest najlepszy.

Co do róznic jeżeli chodzi Ci o hamowanie to tak jak byś hamował rowerem jednym hamulcem (tylnym) a potem dwoma(przód + tył).
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
uniak 1.4T

no spoko, dzieki :wink: szkoda tylko ze jedna tarcza 284mm kosztuje tyle albo i wiecej co zestaw 257mm (tarcze + klocki + zaciski)
a z ta seria 227 chodziło mi o to, czy moge ja zostawic na tyle przy 284 na przodzie, moze zle sie wyraziłem sory :wink:
simon1989

Post autor: simon1989 »

Dodaje cos od siebie. I jak z recznym jezeli tarcza 227 bedzie pochodzic z przodu?
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Jak bez zacisków z UT to hydrauliczny.

Co do tarcz 284 to można kupić mikody za 114 zł /szt lub 150 zł /szt za nacinane i nawiercane
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
uniak 1.4T

no to juz taniej ale i tak drogo w porownaniu do 257mm bo za 170zł kupie komplet tarczy i klocków, a 284mm nawet nie dwie te tansze tarcze
a powiedzcie mi jeszcze czy te osłony blaszane na zrotnicy mozna wywalic bez wiekszych konsekwencji? przy 257 moze sie zmiesci tarcza ale przy 284 juz raczej trzeba sie ich pozbyc
tusiu1988
Zaawansowany użytkownik

Post autor: tusiu1988 »

Jak w temacie hamulce ale sprawa tyczy się nożnego tylnych kół a mianowicie pojechałem na przegląd a tu :shock: tył w ogóle nie hamuje nic a nic. I teraz moje pytanie dlaczego???
wypatrzyłem jedynie że sprężyna od korektora siły przegniła ale czy ma aż takie znaczenie???
..UNO TURBO MK1..
PRZEMINELO Z WIATREM
lukasz1t
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Białystok
Auto: Inne

Post autor: lukasz1t »

Może mieć znaczenie, chociaż u mnie z odpiętymi sprężynami hamulce są (słabsze, ale są). Sprężynę do wersji z jednym korektorem możesz kupić w jakimś sklepie z częściami do Fiata. Poza tym jeszcze dźwignia pewnie się wytarła... Z resztą może i sam korektor już się skończył i w ogóle nie daje ciśnienia na tył. Z tego co wiem to korektor jako taki jest nierozbieralny, ale jak chcesz to możesz się z nim bawić, choć nie wiem czy to coś da :roll:

Sprawdź oprócz tego czy nie masz zapowietrzonego układu hamulcowego i czy nie zapiekły się tłoczki.
wsk
Miejscowość: Jaworzno

Post autor: wsk »

Raczej bedziesz musial zalatwic inny, probowalem rozbierac ale wszystko tak zapieczone i zastane ze nie udalo sie.
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
Awatar użytkownika
BARTEKcoupe
Miejscowość: Skarżysko Kamienna
Auto: Inne

Post autor: BARTEKcoupe »

podepnę się pod temat, zdarza mi się że hamulec staje się strasznie twardy i słabo hamuje, lecz gdy wcisnę go z dwa razy wszystko wraca do normy. Zdarza się to sporadycznie,ale boje się że stanie się tak kiedy będą mi naprawdę potrzebne. Płyn hamulcowy może takie cuda robić??
Punto GT >1.4 >> 1.4 k14 >>> 1.4 GT20s >>>> 2.0 16vt >>>>> 1.6 GT20s>>>>>>Coupe 20vt
.....psss......pssss.....pssssss :)
uniak 1.4T

z jakiej wersji fiata coupe zaciski tył do una jezeli chce 240 wentylowane z tyłu?
simon1989

Post autor: simon1989 »

Są tylko niewentylowane.
uniak 1.4T

sa forum fc dowiedziałem sie ze sa tylko wentylowane
więc moze inaczej spytam, z jakiej wersji zaciski z tarczami zeby miec 240 wentylowane z tyłu?
ODPOWIEDZ