Jestem tu nowy więc witam wszytkich posiadaczy Uno Turbo i nie tylko.
Zarejestrowałem sie poniewaz myśle , że znajde tu pomoc i odpowiedzi na
czasem glupie pytania.
Składam z kumplem silnik 1.3 turbo I.E , jest on rozlozony na czynniki pierwsze i potrzebujemy ksiazki z opisem silnika.
Czy istnieją jakieś skany na necie?
Chodzi mi o dokladnie rozrysowaną budowe silnika.
Prosze o pomoc , z góry dziekuje.
narazie chcemy złozyc ten silnik, a jak sie uda i beda fundusze to będzie napedzał jakiegoś Fiata który będzie wtedy bardzo szybi:D
Nieposiadam niestety całego UT
Rzeczywiście nie działa .
Ale generalnie wystarczy Ci jakakolwiek książka do Fiata z silnikiem SOHC, nawet od Zastavy, a jak coś potrzeba szczegołowo to też jestem z Kraka więc możesz pytać .
Ja zaopatruję się w części do UTa tu-ale tylko takie typowe do UTa(nieosiągalne w sklepach, używki ale bdb):
1. Potrzask 63(Bieżanow)
2. ul. Czołgistow 8(os. Kliny).
Jeżeli chodzi o nowe części, głownie silnikowe to:
1. ul. Krakusa 7(panewki, pierścienie, tłoki)
2. al. Pokoju 2a(chyba)(uszczelki, łożyska, płyny).
Pierdoły typu jakieś gumki stabilizatora:
1. ul. Wielicka 61, "Motorino".
Jak jest coś takie samo jak w zwykłym Uno to często też i na giełdzie w Balicach.
GreG pisze:
Na co zwrócić szczególną uwage jak będzie rozłozony co moglo by pomóc w zdiagnozowaniu w jakim jest stanie?
Najważniejsze to osady(pomijamy tu komory spalania i kanały wydechowe, głownie chodzi o "przestrzeń" korbową oraz kanały olejowe i tam gdzie olej stoi, jak np. w obudowie wałka rozrządu); jeżeli w silniku pełno czarnego osadu na ściankach(szczegolnie "ładnie" widoczne na deklu zaworow) tzn. że olej był rzadko zmieniany lub był bardzo kiepskiej jakości i cała reszta jest bardziej zużyta niż wynika to z przebiegu. Osad lekko brązowawy oznacza że ktoś dbał o silnik, regularnie zmieniał olej i nie przegrzewał silnika. Osad ktory spływa/zmywa się pod wpływem niewielkiej ilości rozpuszczalnika i bez tarcia pędzelkiem oznacza że trafiłeś niezłą sztukę . Poza tym:
1.Panewki.
2.Pierścienie.
3.Wał( sprawdź sobie u szlifierza).
4.Wałek rozrządu.
Nalot jest podobny do tego ostatniego co piszesz brązowawy......schodzi pod rozpuszczalnikiem panewki musze odkręcić jeszcze i sprawdzic ale luzów nie wyczułem......w środku niema syfów ani żadnych opiłków.....nieodkręcałem głowicy i niewiem czy odkręcać narazie.....powymieniam filtry, zmienie uszczelki i narazie będzie a remont prawdziwy i tuning poczeka teraz zakupić mcpersony musze pozdrawiam