Ze skrzyni biegów sobie kapie Olej

skrzynia, sprzęgło, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
Bad_Soldier
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Ze skrzyni biegów sobie kapie Olej

Post autor: Bad_Soldier »

Panowie co zrobić na dole skrzyni na łączeniu skrzyni blisko wylewu olju bardzo sie pociło teraz to już co wieczór mam plamę oleju a jak wracam po 2 tygodniach to spora plama jest co mam zrobić .... czy dużo roboty mnie czeka czy jakoś to można w szybki i łatwy sposób uszczelnić ?
Awatar użytkownika
Bad_Soldier
Użytkownik

powiem ze mam olej w skrzyni najtańszego hipola 80w90 może oleja wymienić (był nowy 3 miesiące temu) na jakiś lepszy myślałem też o jakimś cerazmiże do skrzyni
lukasz1t
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Białystok
Auto: Inne

Post autor: lukasz1t »

Olej jest wystarczający, nie ma co przepłacać. I nie baw się w żadne ceramizery bo możesz sobie więcej biedy narobić. Lepiej po prostu uszczelnić porządnie tam gdzie ci cieknie 8)
turbomaniak
Spamer :P

Post autor: turbomaniak »

Na poczatek mozesz sprobowac dociagnac sruby ktorymi jest skrecona skrzynia, jak nie pomoze(a raczej nie pomoze) to czeka cie wyciaganie skrzyni, rozbieranie i uszczelnianie :wink: Tylko nie mscij sie nad tymi srubami
Awatar użytkownika
Bad_Soldier
Użytkownik

to nic nieda sie z tym zrobić ? tak żeby przestało lecieć ? to mam oleju cały czas dolewać bo rozkręcać całą skrzynie to masakra dużo roboty a i uszczelki pewnie nie dostane ...?
Awatar użytkownika
goofer007
Miejscowość: SZA
Auto: Punto GT

Post autor: goofer007 »

Tam nie ma uszczelek...
Awatar użytkownika
Bad_Soldier
Użytkownik

Re: Ze skrzyni biegów sobie kapie Olej

za tydzień czy 2 wyciągam skrzynie z auta będę ją miał na wierzchu wymieniam sprzęgło może warto jakość uszczelnić ten kapiący olej .... czy można bez przeszkód otworzyć skrzynie tz..poluzować śruby rozkręcić odtłuścić i przesmarować silikonem skręcić z powrotem) czy to może sie źle skończyć (zamknięcie jakiejś zapadki bądź przesunięcie sie czegoś i w rezultacie nie działanie mechanizmu ? czy lepiej nic nieryć jak wy to widzicie
turbomaniak

Zapomnij ze zrobisz tak jak napisales, nie ma takiej mozliwosci. Rozbierasz cala skrzynie albo wcale. Moge ci podpowiedziec co i jak, dac fotki...
Awatar użytkownika
Abarth
Miejscowość: Zawiercie

Post autor: Abarth »

Wybacz ale ja nie rozumiem twojej polityki w jednym temacie piszesz że pada ci skrzynia ( z tego co wyczytałem padło sprzęgło wraz z dociskiem) a w kolejnym zastanawiasz się w jaki sposób uszczelnić skrzynię bez jej rozkręcenia :roll: skoro już będziesz robił sprzęgło jednoznaczne jest że przy okazji uszczelnić możesz skrzynię :? roboty wcale nie jest dużo kwestia już chęci i zabrania się do tego....
...::: Italian Pocket Rocket Fiat Uno Turbo MK1 Project
New Episode 500+ In progress
STAGE II 258Km & 311Nm
https://www.facebook.com/ItalianPocketRocket

Obrazek
Awatar użytkownika
Bad_Soldier
Użytkownik

chęci są i to duże ale boje sie że coś sie tam przestawi w skrzyni jakiś mechanizm i nie złoże już tak jak powinno być !! dlatego tylko nie chce jej otwierać nic więcej
dzikidaniel
Aktywny użytkownik
Miejscowość: Stara Kiszewa

Post autor: dzikidaniel »

turbomaniak możesz zapodać te fotki?
turbomaniak

Najpierw musze je zrobic, mam akurat rozebrana skrzynie kumpla to porobie i opisze co i jak. Dzisiaj poznym wieczorem postaram sie je wrzucic
ODPOWIEDZ