Docieranie
-
- Aktywny użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Docieranie
Hej!
Czy przy generalce silnika i wymianie pierscienie i panewek na nowe wskazane jest plukanie silnika olejem ?
To znaczy zalenie silnika olejem - opalenie go na powiedzmy 30 - 40 min, poczym odrazu wymiana na nowy olej ?
Czy przy generalce silnika i wymianie pierscienie i panewek na nowe wskazane jest plukanie silnika olejem ?
To znaczy zalenie silnika olejem - opalenie go na powiedzmy 30 - 40 min, poczym odrazu wymiana na nowy olej ?
Pozdrawiam - Binio

Re: Docieranie
Jak Cie stac na to...Bini0 pisze:Hej!
W kazdym razie po krotkim przebiegu lepiej zmienic olej (np do 500km) i nastepny tez zmienic wczesniej troche niz normalnie. No i pamietac o filtrze

-
- Aktywny użytkownik
- Kontakt:
Nie chodzi o to czy stac czy nie - ale o to czy cos takeigo jest zalecane czy nie.
Pozdrawiam - Binio

- KYS
- ' TDI '
- Miejscowość: Warszawa / Julianów
- Auto: Inne
- Kontakt:
ja słyszałem taką wersję:Bini0 pisze:Nie chodzi o to czy stac czy nie - ale o to czy cos takeigo jest zalecane czy nie.
1) zalać półsyntetycznym;
2) przejechać spokojnie (docierając) ok.500-1000km;
3) zmienić filtr i olej (na syntetyczny);
4) przejechać ok.5000km;
5) zmienić olej (też na syntetyczny

6) zmieniać olej już "normalnie"
koniec docierania

-
- Aktywny użytkownik
- Kontakt:
Mnie radzono zeby zalac silnik jakims olejme - w sumie to chyba bez znaczenia czy mineralny czy syntetyczny, odpalic auto i zostawic na jalowych obrota, tak niech pochodzi 30 - 40 min, poczym spuscic caly olej, wlac swierzy docelowy i wtedy dopiero zaczac jade i docieranie.
Pozdrawiam - Binio

Na wolnych bym trzymal tyle (30-40min) a potem dal kolo 2-2,5tys obr przez godzinke i wymienial olej. Wez pod uwage ze kolo 2tys obr masz dopiero dosyc duze cisnienie oleju.Bini0 pisze:Mnie radzono zeby zalac silnik jakims olejme - w sumie to chyba bez znaczenia czy mineralny czy syntetyczny, odpalic auto i zostawic na jalowych obrota, tak niech pochodzi 30 - 40 min, poczym spuscic caly olej, wlac swierzy docelowy i wtedy dopiero zaczac jade i docieranie.