grzegorz.patla pisze:
Został mi tylko do wymiany korektor siły hamowania , ewentualnie za długi obieg płynu ( zmieniając bębny na tarcze układ wydłużył się o kilka-naście centymetrów z uwagi na przewody w oplocie ).
Na żadnym łączeniu płyn nie cieknie.
Jak działa zawór zwrotny podciśnienia w serwie ?
Może jak składałem serwo po malowaniu założyłem pompkę odwrotnie ?
Tzn. położenie zaworu zwrotnego podciśnienia w serwie ma znaczenie ?
Jest różnica czy jest na dole serwa , czy na górze ?
Zawór zwrotny puszcza tylko podciśnienie do serwa.
Położenie zaworu zwrotnego w serwie nie ma znaczenia,tylko kierunek jego działania.
Pomiń korektor siły hamowania, może gdzieś przed nim utknęło powietrze, a przez to że może w środku już jest zapieczony, to nie przepuszcza bąbelków powietrza i nie można przez to dobrze odpowietrzyć.
dowiedziałem się , że mam odwrotnie założone zaciski i to jest podobno przyczyną
czekam na potwierdzenie od kogoś jak mają być rzeczywiście założone
Ja mam linki od ręcznego u góry a przewody u dołu , a ma być podobno odwrotnie
przewody gumowe mam wymienione na goodridge'a w oplocie więc nie przytyka
jak będę miał potwierdzenie , że mam źle założone zaciski to je przełożę o ile to ma wpływ na siłę hamowania
jak nie pomoże to sprawdzę tak jak pan pisze popuścić przewód przy korektorze
Cieszę się, że sprawa się wyjaśniła, bo już sam zacząłem wątpić w serwo.
Brat popełnił ten sam błąd i się głowił nad tym, na szczęście zauważyłem, że coś to nie pasuje z odpowietrznikiem
L'ultima berlinetta Turbo ! - Punto GT Stage IV
ETS Performance - Elektronika Technika Samochody
Przebudowy, chiptuning, strojenie, diagnostyka, autoryzowany montaz DET, EMU Kanal YT
Mam pytanie dotyczące odpowietrzania hamulcow. Jutro wymienian zaciski na UT 240mm i interesuje mnie temat odpowietrzania. Czy hamulce w ktore nieingerowalem trzeba odpowietrzyc, tj. czy moge wymienic jeden zacisk, potem odpowietrzyc i tak samo przy drugim?
Odłączyłem oba zaciski przednie. Samochod stal bez nich dwa tygodnie. Wpadlem dzisiaj, patrze do zbiorniczka, a tam sucho(konce przewodow za slabo zakleilem tasma i sie plyn wylal), wiec nalalem pod korek, wydawalo mi sie, ze odpowietrzylem, a przy jezdzie tylnie dzialaja, pedal miekki, przednie prawie w ogole nie hamuja. Pompa od przedniej sekcji mogla mi sie zapowietrzyc-to jest w ogole mozliwe? Co z tym zrobic?