Witam!!! Pojawil sie taki problemik wczoraj ruszam sobie spokojnie z jedynki i wszystko ok. Wrzucilem dwojke i gaz do dechy i nagle trzask no to odrazu po hamulcach. Patrze co sie stalo a tu polos lewa jak jest przykrecana przy skrzyni na 6 srubach odpadla. 4 sroby sie odkrecily a 2 urwalo. Poskladalem to na drodze na 4 srubach skrecilem zeby dojechac do domu, ale nie stety polos wyskakujac wskoczyla nad skrzynie i urwala mi linke do sprzegla wciaglo ja i owinelo wokol polosi. Kumpel zcholowal mnie do domu. Kupilem linke zalozylem a tu nic sprzegla za cholere nie ma, podciagalem na maks, popuszczlem i dalej nic. Jednej rzeczy nie rozumiem zaraz po tym jak poskladalem polos na drodze linka od sprzegla urwana czyli powinno byc normalnie jak by pedal sprzegla byl puszczony a tu sprzeglo wysprzegla na full. Z tego co wiem to poprzedni wlasciciel zalozyl sprzeglo z bravo 1.6 16v. Wytlumaczcie mi o co chodzi z tym sprzeglem od bravo jak to jest. Co teraz ma zrobic ?? trzeba bedzie wyciagac skrzynie ?? Moglo sie stac cos takiego: nasunelo mi sie ze jak ta linka od sprzegla owinela sie wokol polosi to ja musialo mocno pocignac czy to moglo uszkodzic doscisk albo cos zwiazne ze sprzeglem??
Powiedzcie co z tym teraz zrobic??
Sprzegło
Sprzegło
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo
- śmigam

- DJ
- Użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Z tym że masz pedał w podłodze po zerwaniu linki to standard, bo w fiacie regulacja linki naciąga pedał do góry.
Z resztą, proponuję wyciągnąć skrzynię nie wiadomo co tam się stało, wygląda na wciśnięte łożysko w słoneczko(przy tak dużej sile jaka powstała przez nawinięcie linki)
Z resztą, proponuję wyciągnąć skrzynię nie wiadomo co tam się stało, wygląda na wciśnięte łożysko w słoneczko(przy tak dużej sile jaka powstała przez nawinięcie linki)
UT 1,3 MK II 88` Czy to możliwe
Mobilny ponad przeciętną
http://www.ruffdrivers.pl/forum/viewtopic.php?t=3637
http://www.RuffDrivers.pl

Mobilny ponad przeciętną
http://www.ruffdrivers.pl/forum/viewtopic.php?t=3637
http://www.RuffDrivers.pl
DJ zle mnie zrozumiales pedal towiem ze odbija w dul. Ale wyglada to tak ze linki od sprzegla nie ma wogule teraz zalozonej a jak wbijam bieg to tak jak by bylo dalej nacisniete sprzeglo.
- śmigam

-
- Spamer :P
- Miejscowość: krakooff
- Auto: Uno 1.4T
Takie szarpnięcie przez linkę mogło uszkodzić docisk lub łożysko wyciskowe sprzęgła, tylko że efektem raczej powinno być niewysprzęglanie niż brak "sprzęgła"(no ale bywają różne uszkodzenia docisku, więc mozliwe jednak, że to docisk padł).
Bardzo prawdopodobne jest też, że ścięło jakiś wielowypust na półośce albo coś sypnęło się w skrzyni, najlepiej podnieś przód na podnośniku i patrz co się kręci a co stoi, może jeszcze jakiś przegub padł:)?
Jeśli będziesz jednak musiał wymienić sprzęgło, to kupuj całe sprzęgło od 1.6 16V.
Bardzo prawdopodobne jest też, że ścięło jakiś wielowypust na półośce albo coś sypnęło się w skrzyni, najlepiej podnieś przód na podnośniku i patrz co się kręci a co stoi, może jeszcze jakiś przegub padł:)?
Jeśli będziesz jednak musiał wymienić sprzęgło, to kupuj całe sprzęgło od 1.6 16V.
No i raczej tak zrobie kupie cale sprzeglo i bedzie spokoj
wielokliny na pol oskach i w przegubach sa w porzadku.

- śmigam