Sprzegło

skrzynia, sprzęgło, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

wsk
Spamer :P
Miejscowość: Jaworzno
Auto: Uno 1.3T

Sprzegło

Post autor: wsk »

Witam!!! Pojawil sie taki problemik wczoraj ruszam sobie spokojnie z jedynki i wszystko ok. Wrzucilem dwojke i gaz do dechy i nagle trzask no to odrazu po hamulcach. Patrze co sie stalo a tu polos lewa jak jest przykrecana przy skrzyni na 6 srubach odpadla. 4 sroby sie odkrecily a 2 urwalo. Poskladalem to na drodze na 4 srubach skrecilem zeby dojechac do domu, ale nie stety polos wyskakujac wskoczyla nad skrzynie i urwala mi linke do sprzegla wciaglo ja i owinelo wokol polosi. Kumpel zcholowal mnie do domu. Kupilem linke zalozylem a tu nic sprzegla za cholere nie ma, podciagalem na maks, popuszczlem i dalej nic. Jednej rzeczy nie rozumiem zaraz po tym jak poskladalem polos na drodze linka od sprzegla urwana czyli powinno byc normalnie jak by pedal sprzegla byl puszczony a tu sprzeglo wysprzegla na full. Z tego co wiem to poprzedni wlasciciel zalozyl sprzeglo z bravo 1.6 16v. Wytlumaczcie mi o co chodzi z tym sprzeglem od bravo jak to jest. Co teraz ma zrobic ?? trzeba bedzie wyciagac skrzynie ?? Moglo sie stac cos takiego: nasunelo mi sie ze jak ta linka od sprzegla owinela sie wokol polosi to ja musialo mocno pocignac czy to moglo uszkodzic doscisk albo cos zwiazne ze sprzeglem??
Powiedzcie co z tym teraz zrobic??
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
Awatar użytkownika
DJ
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DJ »

Z tym że masz pedał w podłodze po zerwaniu linki to standard, bo w fiacie regulacja linki naciąga pedał do góry.
Z resztą, proponuję wyciągnąć skrzynię nie wiadomo co tam się stało, wygląda na wciśnięte łożysko w słoneczko(przy tak dużej sile jaka powstała przez nawinięcie linki)
UT 1,3 MK II 88` Czy to możliwe :?:

Mobilny ponad przeciętną

http://www.ruffdrivers.pl/forum/viewtopic.php?t=3637

http://www.RuffDrivers.pl
wsk

DJ zle mnie zrozumiales pedal towiem ze odbija w dul. Ale wyglada to tak ze linki od sprzegla nie ma wogule teraz zalozonej a jak wbijam bieg to tak jak by bylo dalej nacisniete sprzeglo.
ziuzio
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T

Post autor: ziuzio »

Takie szarpnięcie przez linkę mogło uszkodzić docisk lub łożysko wyciskowe sprzęgła, tylko że efektem raczej powinno być niewysprzęglanie niż brak "sprzęgła"(no ale bywają różne uszkodzenia docisku, więc mozliwe jednak, że to docisk padł).
Bardzo prawdopodobne jest też, że ścięło jakiś wielowypust na półośce albo coś sypnęło się w skrzyni, najlepiej podnieś przód na podnośniku i patrz co się kręci a co stoi, może jeszcze jakiś przegub padł:)?
Jeśli będziesz jednak musiał wymienić sprzęgło, to kupuj całe sprzęgło od 1.6 16V.
wsk

No i raczej tak zrobie kupie cale sprzeglo i bedzie spokoj :) wielokliny na pol oskach i w przegubach sa w porzadku.
wsk

Wczoraj wyciaglem skrzynie i rozpadło sie ino łożynko docisk w stanie bdb. Uno znów śmiga:D
ODPOWIEDZ