czesc witam wszystkich mam problem ze sprzegłem mianowicie ślizga sie oraz wymiana hamulcy oraz łozysk z przodu bo huczą moje pytanie czy sprzegło mozna założyć jakies inne niż orginalne? bo kiedys gdzieś wyczytałem ze ludzie zakładaja z innych samochodów bo sa bardziej wytrzymałe do wymiany mam równiez 4 tarcze hamulcowe i łożyska czy mozecie mi pomóc i poprzesyłać linki czegos co tak naprawde jest dobre czyli tarczy docisku tarcz łożysk ja nawet nie wiem jakie gokładnie tam sa w orginale a nie chciałbym kupić wymieniac i zeby sie okazało ze nie pasuje dlategopytam na forum, acha jeszcze jedno sprzegło sie slizga i czy to moze byc spowodowane tym ze przy 3 biegu zgrzyta czy to synchronizator padł? przy spokojnej jezdzie jest ok ale przy ostrzejszej zgrzyta chyba ze bardzo powoli przesówam dzwignie... z góry dzieki i pozdrawiam wszystkie
UNO TURBO 1.4 i.e. 1992r
POMOCY
-
- Spamer :P
- Miejscowość: krakooff
- Auto: Uno 1.4T
Zgrzyta synchronizator trójki, jest niezależny od sprzęgła i do niego trzeba rozbierać skrzynię:).
Jeżeli masz niekombinowane 1.4T, to tarcza sprzęgła ma 200mm i pasuje z Poloneza-ma szersze o 3mm okładziny niż seria 1.4T. Docisk także pasuje od Poldka, ale ten akurat jest słabszy niż w 1.4T, więc w docisk warto zainwestować:).
Łożyska przednie są łatwodostępne i stosunkowo tanie(sztuka na koło to ok.40zł). Natomiast łożysko tylne z piastą to już grubszy wydatek(trzeba liczyć około 200zł/sztuka), taniej wychodzi kupić piastę do zwykłego Uniaka(ceny różne, ale między 50zł a 100zł za sztukę zmieścisz się:)) i dorobić do niej 5mm dystans pod łożysko lub też 5mm pod tarczę(wtedy taki fiatowski dystans wystarczy stoczyć po zewnątrz:)).
Tarcze hamulcowe tylne to takie jak w zwykłym Uniaku przód, zaś przednie trzeba już kupić konkretnie do modelu, ale ceny nie są tak dramatyczne, gdyż takie tarcze ma też Palio.
Jeżeli masz niekombinowane 1.4T, to tarcza sprzęgła ma 200mm i pasuje z Poloneza-ma szersze o 3mm okładziny niż seria 1.4T. Docisk także pasuje od Poldka, ale ten akurat jest słabszy niż w 1.4T, więc w docisk warto zainwestować:).
Łożyska przednie są łatwodostępne i stosunkowo tanie(sztuka na koło to ok.40zł). Natomiast łożysko tylne z piastą to już grubszy wydatek(trzeba liczyć około 200zł/sztuka), taniej wychodzi kupić piastę do zwykłego Uniaka(ceny różne, ale między 50zł a 100zł za sztukę zmieścisz się:)) i dorobić do niej 5mm dystans pod łożysko lub też 5mm pod tarczę(wtedy taki fiatowski dystans wystarczy stoczyć po zewnątrz:)).
Tarcze hamulcowe tylne to takie jak w zwykłym Uniaku przód, zaś przednie trzeba już kupić konkretnie do modelu, ale ceny nie są tak dramatyczne, gdyż takie tarcze ma też Palio.