Uno szarpie i nie ma mocy!Co to za czujnik?

turbo, głowica, dolot, układ paliwowy, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Kamil1.4i.e.1998
Obserwator
Auto: Uno 1.3T

Uno szarpie i nie ma mocy!Co to za czujnik?

Post autor: Kamil1.4i.e.1998 »

Witam wszystkich!!!
Problem z uniakiem zaczął się wiasną, w marcu.Mianowicie auto zaczęło tracić moc tzn. trzeba było delikatnie dodawać gazu bo przy mocniejszym dodaniu na niższym biegu szarpało, a przy 4 i 5 zwalniało, maksymalna prędkość jaką osiągało to 90km/h.na wolnych obrotach praca była nierówna.A czasami potrafił bezproblemowo jeździć przez kilka godzin.Po kilku wizytach u mechaników i w ASO, oraz z własnej inwencji zostały wymienione na nowe: uszczelka pod głowicą, przewody do świec, świece, kopułka i palec, filtry paliwa, powietrza i oleju. Sprawdzenie modułu digiplexa i cewki wykazało że są ok, rozrząd też ok.Każdy mechanik twierdzi że to wina elektryki więc metodą prób i błędów zacząłem odłączać poszczególne wtyczki i patrzeć jak się silnik zachowuje.
NO I ZNALAZŁEM!!!tylko nie wiem jak TO się nazywa, mianowicie po zdjęciu całego filtra powietrza po lewej stronie wtrysku jest czujnik do którego dochdzi wtyczka z czterema kablami.Po odkręceniu czcjnika jago środek wygląda tak, że są na nim cztery ścieżki węglowe wygięte w kształcie łuku a po tych ścieżkach chodzą styki poruszane przez dżwignię gazu.
Po odłączeniu tego czujnika silnik pracuje bardziej równomiernie niż z nim, jedyny mankament to to że trzeba równomiernie dodawać gazu bo przy gwałtownym dodaniu potrafi zgasnąć.No a w trasie też problem z redukcją przy wyprzedzaniu, ale i tak nie robi takich numerów jak przy jeździe z podłączonym tym czujnikiem. uff i to by było na tyle.
Proszę o poradę. Jak się nazywa ww. czujnik i czy na 100% mógł być przyczyną wcześniejszych problemów?Gdzie najtaniej takowy kupić i czy warto inwestować w używany. Z góry dziękuję za wszelkie sugestywne odpowiedzi.
Awatar użytkownika
DeviL
Punto2 killer
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne

Post autor: DeviL »

Czujnik otwarcia przepustnicy czy temp powietrza ? Zrob fotke , ale pewnie to 1-sze
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)
Lui
Spamer :P
Kontakt:

Post autor: Lui »

czujnik polezenia przepustnicy
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Kamil1.4i.e.1998
Obserwator

To raczej będzie czujnik otwarcia przepustnicy( chba?)bo właśnie te widełki (te które dotykają tych ścieżek)przesuwają się wraz z otrwierniem i domykamiem przepustnicy.Dzięki za informację, teraz będę wiedział o co się pytać w sklepie.
Jeszcze pytanie ile to może kosztować i czy podane objawy napewno wskazują na jego wadę ?
Kamil1.4i.e.1998
Obserwator

Acha prosił ktoś o zdjęcia ściągnełem z netu i to wygląda identycznie.
Załączniki
205383197_1.jpg
205383197_1.jpg (7.17 KiB) Przejrzano 4230 razy
205383197.jpg
205383197.jpg (6.48 KiB) Przejrzano 4229 razy
Kamil1.4i.e.1998
Obserwator

Nie wiem czy już wszyscy to widzieli, ale dopiero znalazłem. Świetny artykuł o elktonice wtrysków bosch daje jakieś ogólne pojęcie co do czego. Pozdrawiam

odnośnik:

http://fiatuno.pl/index.php?idg=73
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

To się nazywa potencjometr przepustnicy i na allegro kosztuje razem z dolną czescią wtysku około 120 zł.

http://allegro.pl/item202268364_potencj ... _uno_.html

Ten ze zdjęcia nie koniecznie dobrze wyglada ale ogólnie powinien chodzić.

Mozesz też szukać samego ale potem z ustawieniem jest problem.

Wiecej użytkowników uno z ilnikiem N/A znajdziesz na autokacik.pl

pozdro
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
ODPOWIEDZ