PS: Tak na wszelki wypadek, nie ma ktos sprawnej turbiny IHI na sprzedaz?
zatkany kanal wodny w turbinie :O
- apac
- Aktywny użytkownik
- Auto: Uno 1.3T
zatkany kanal wodny w turbinie :O
Witam, ostatnio zauwazylem ze z tego grubego weza odprowadzajacego plyn z turbosprezarki nic nie leci
Auto mam od niedawna, w zasadzie wiecej stoi niz jezdzi (ciagle cos wymieniam) ale nie wiem jak dlugo tak jezdzil poprzedni wlasciciel... Mechanik oczywiscie robil przeglad, zrobiona glowica, ale ktoz by sie szczegolami przejmowal
Musze zaczac sam grzebac przy aucie... Kanal jest calkowicie zatkany, nie da sie przez niego "pociagnac" ani troche plynu, mozna to jakos przetkac - np. kompresorem
albo w jakis inny sposob..? Jaka moze byc tego przyczyna
Ostatnio na szczescie jezdzilem dosc spokojnie, mam nadzieje ze lopatki nie sa ugotowane i nie trzeba bedzie w przyszlosci wymieniac wszystkich bebechow
- mops
- "Cichociemny"
- Kontakt:
mialem tak tez kiedys - efekt www.unoturbo.prv.pl "zdjecia turbiny"...
idzie to przetkac ale chyba musisz sprezarke wyjac bo tak nie dojdziesz..
Niemiecki temperament - hiszpańska precyzja 
-
ziuzio
- Spamer :P
- Miejscowość: krakooff
- Auto: Uno 1.4T
Na wolnych obrotach nigdy nie leci,dopiero powyżej ok. 2500rpm powinno niezle sikac tamtędy.
Z chłodzeniem turbiny nie jest do końca tak jakby się wydawało-wszystkie samochody WRC mają niezapięte chłodzenie turbiny-powod to to, że energia spalin także jest w cieple(a może i głownie w cieple),a odbierając ciepło do chłodnicy traci się tą cenną energię.Chłodzić ma przede wszystkim olej(no i smarować tez
),a chłodzenie cieczą jest przede wszystkim po to,aby po zgaszeniu autka po mocnym kokszeniu nie popękały obudowy turbiny
(a niestety każdy przeciętny użytkownik turbodoładowanego autka tak właśnie robi
.
Z chłodzeniem turbiny nie jest do końca tak jakby się wydawało-wszystkie samochody WRC mają niezapięte chłodzenie turbiny-powod to to, że energia spalin także jest w cieple(a może i głownie w cieple),a odbierając ciepło do chłodnicy traci się tą cenną energię.Chłodzić ma przede wszystkim olej(no i smarować tez
- apac
- Aktywny użytkownik
na zimnym na pewno nie leci, nawet na srednich obrotach, na cieplym silniku nie sprawdzalem
mops jakie byly u Ciebie objawy podczas jazdy na takiej turbinie ? U mnie auto troche kopci jak jest zimne - nie wiem ile, ale pewnie troche oleju dostaje sie do dolotu, ale laduje okolo 0,6 bara, zawsze jak gdzies szybciej pojade daje jej odsapnac okolo 5min na wolnych. Jesli sprobuje w ta rurke zapodac 5atm z kompresora to nie rozwale jakiejs uszczelki? Mozna sprobowac to przetkac bez odkrecania turbiny jesli faktycznie jest zatkane? 
- murcki
- 1.4 turbo i.e.
- Kontakt:
Hmmm... to ciekaweapac pisze:na zimnym na pewno nie leci, nawet na srednich obrotach, na cieplym silniku nie sprawdzalem
Odłącz sam wężyk od silnika do sprężarki. Wtedy będziesz wiedział gdzie masz przytkane. U mnie się od syfu zawsze zatyka właśnie ten kanał wylotowy z silnika.Jesli sprobuje w ta rurke zapodac 5atm z kompresora to nie rozwale jakiejs uszczelki? Mozna sprobowac to przetkac bez odkrecania turbiny jesli faktycznie jest zatkane?
KWK murcki - At Your Side

- apac
- Aktywny użytkownik
Spedzilem dzis pod autem troche czasumurcki pisze: No to problem, bo od góry to się raczej do tego nie dobierzesz.
PS: Gdzie w krk dorabiaja uszczelki na zamowienie? - pod turbine. Jakie sa to koszty? Jest to trwale rozwiazanie?
Bylo UT, jest Bravo GT.
- apac
- Aktywny użytkownik
mozesz opisac ta operacje? Ten kanal obiega obudowe? Mozna zdemontowaz ta zagieta rurke aby bylo lepsze dojscie? thxmops pisze:mialem tak tez kiedys - efekt www.unoturbo.prv.pl "zdjecia turbiny"...
Bylo UT, jest Bravo GT.
- apac
- Aktywny użytkownik
mam rozumiec ze jest to ta uszczelka pomiedzy turbine a kolektor - nigdy tego jeszcze nie rozbieralemziuzio pisze:ul.Katarzyny ,chyba nr 6,koszt ok. 40złcała okuta,wytrzymuje dużoapac pisze: PS: Gdzie w krk dorabiaja uszczelki na zamowienie? - pod turbine. Jakie sa to koszty? Jest to trwale rozwiazanie?
Bylo UT, jest Bravo GT.
- apac
- Aktywny użytkownik
meches odkrecil dwie rurki, wszystko drozne poza kanalem w turbinie, podobno nie wyglada w srodku na zasyfialy, wszedzie czysciutko tylko nie wiadomo czemu nie przelatuje przez niego plyn... Po zapodaniu 8atm z kompresora, bez efektow, podobnie gmeranie drucikiem - zakrzywia sie pod dosc duzym katem i nie da sie tego zrobic
Teoria: jak bedzie cieply to moze zacznie leciec
Zastanawiam sie co z tym zrobic, nie mam zamiaru rozkrecac turbiny
moze wleje do chlodnicy jakiegos odkamieniacza do samochodowych instalacji
sam juz nie wiem co o tym myslec.

Bylo UT, jest Bravo GT.
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Ja bym oddał turbine do jakiegos zakłądu co robią turbiny i niech zobaczą.
Niestety wiąże się to z kosztami ale bedzie zrobione fachowo.
Niestety wiąże się to z kosztami ale bedzie zrobione fachowo.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki