http://fotogalerie.pl/galeria/ziuzio3472.
Turbo timer
-
ziuzio
- Spamer :P
- Miejscowość: krakooff
- Auto: Uno 1.4T
Turbo timer
Ostatnio kilka razy zdarzyło mi się popędzić UTa bo mi się spieszyło, ale niestety dojezdzam na miejsce, a tu trzeba poczekać niezłą chwilę żeby moje małe UTciątko się ostudziło
, a tu czas ucieka!! Niestety kasy nie mam żeby zaopatrzyć się w jakiś oryginalny turbo timer, więc zrobiłem sobie mini turbo timer z przekaznika i wyłącznika zwłocznego lampki sufitowej od Poldka
. Konstrukcja banalna, do wykonania przez każdego
. Koszt śmieszny bo przekaznik 5zł a wyłącznik czasowy 8zł(ceny z giełdy, w sklepie odpowiednio~10zł i ~15zł). Poniżej mini fotki tego czegoś:
- KYS
- ' TDI '
- Miejscowość: Warszawa / Julianów
- Auto: Inne
- Kontakt:
Re: Turbo timer
a gdzie jest "wpięty" ten przekaźnik?ziuzio pisze:więc zrobiłem sobie mini turbo timer z przekaznika i wyłącznika zwłocznego lampki sufitowej od Poldka
musisz zostawiać kluczyk w stacyjce, żeby silnik pracował?
-
ziuzio
Właśnie o to chodzi że zamykam bolida i idę
.
Przekaznik podaje "+" na kable wychodzące ze stacyjki(czyli dla ECU z Microplexem oraz dla takich jak wzbudzenie alternatora itp.).
Czas jaki ma chodzić po "zgaszeniu" kluczykiem można ustawić dowolnie(ale na stałe-bo zmieniam to pojemnością kondensatora w wyłączniku czasowym; można zrobić regulację na rezystorku, ale jedynie w granicach +/- 10 sekund tylko).
Na razie sprzęt się sprawdził przez ostatnie dwa tygodnie
.
Przekaznik podaje "+" na kable wychodzące ze stacyjki(czyli dla ECU z Microplexem oraz dla takich jak wzbudzenie alternatora itp.).
Czas jaki ma chodzić po "zgaszeniu" kluczykiem można ustawić dowolnie(ale na stałe-bo zmieniam to pojemnością kondensatora w wyłączniku czasowym; można zrobić regulację na rezystorku, ale jedynie w granicach +/- 10 sekund tylko).
Na razie sprzęt się sprawdził przez ostatnie dwa tygodnie
- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Auto: Uno 1.3T
- Kontakt:
Bardzo pomysłowe i zarazem proste . Ja bym jeszcze pokombinował z płynną regujacją czasu albo nawet z nastawnym. trzeba by tylko odpowiedni przeącznik
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
ziuzio
Dokładnie, jak nie ma ręcznego silnik gaśnie, jak się spuści ręczny też.
Z regulowanym czasem też się da zrobić-można zamontować taki kilkustopniowy przełącznik dołączający kondensatory(równolegle bądź o większej pojemności:)) i wtedy czas można regulować(ale tylko stopniowo). Większe zabawy, jak wmonotowanie jakiś układów scalonych powiększa tylko koszty(co prawda o groszowe sumy) ale i czas potrzebny na zmajstrowanie takiego czegoś, ale też się da to zrobić
.
Z regulowanym czasem też się da zrobić-można zamontować taki kilkustopniowy przełącznik dołączający kondensatory(równolegle bądź o większej pojemności:)) i wtedy czas można regulować(ale tylko stopniowo). Większe zabawy, jak wmonotowanie jakiś układów scalonych powiększa tylko koszty(co prawda o groszowe sumy) ale i czas potrzebny na zmajstrowanie takiego czegoś, ale też się da to zrobić
- KYS
- ' TDI '
- Miejscowość: Warszawa / Julianów
- Auto: Inne
- Kontakt:
jak sądzę regulacje czasu odbywa się poprzez zmiane stałej RC - to może zastosować jeden kondensator i potencjometrziuzio pisze:Z regulowanym czasem też się da zrobić-można zamontować taki kilkustopniowy przełącznik dołączający kondensatory(równolegle bądź o większej pojemności:)) i wtedy czas można regulować(ale tylko stopniowo).
-
ziuzio
No właśnie poprzez zastosowanie potencjometru można uzyskać te +/- 10 sekund(do tego trzeba już 500kohm-a już takie potencjometry są trudno dostępne w sklepie elektroniczym, jak chciałem 1kkohm to koleś stwierdził, że takie to w sklepie z częściami RTV, a tam znowu trzeba wiedzieć od czego taki jest:|).
-
marcin77
Re: Turbo timer
ziuzio pisze:Ostatnio kilka razy zdarzyło mi się popędzić UTa bo mi się spieszyło, ale niestety dojezdzam na miejsce, a tu trzeba poczekać niezłą chwilę żeby moje małe UTciątko się ostudziło, a tu czas ucieka!! Niestety kasy nie mam żeby zaopatrzyć się w jakiś oryginalny turbo timer, więc zrobiłem sobie mini turbo timer z przekaznika i wyłącznika zwłocznego lampki sufitowej od Poldka
. Konstrukcja banalna, do wykonania przez każdego
. Koszt śmieszny bo przekaznik 5zł a wyłącznik czasowy 8zł(ceny z giełdy, w sklepie odpowiednio~10zł i ~15zł). Poniżej mini fotki tego czegoś:
ile czasu trzeba odczekać do ostudzenia turbiny
lancia dedra 2.0t
-
marcin77
u mnie temp. oleju nigdy narazie nie przekroczyła 70 stopni, chyba jeżdże jak kapeluszziuzio pisze:Po spokojnej jeździe minuta wystarcza spokojnie, po "mocniejszej jeżdzie jakieś ~2 minuty, a po naprawdę ostrym pałowaniu to patrzę pod maskę kiedy turbina przestaje świecić(+temp oleju zejdzie w normalny zakres pracy) i od tego dwie minuty.
lancia dedra 2.0t
-
spavatch
- Użytkownik
- Kontakt:
A czy lepszym rozwiazaniem nie byloby sprzezenie wylacznika z czujnikiem temperatury oleju?Zibi122 pisze:Bardzo pomysłowe i zarazem proste . Ja bym jeszcze pokombinował z płynną regujacją czasu albo nawet z nastawnym. trzeba by tylko odpowiedni przeącznik
Spavatch
Wrum-Psss-Zium CLUB
Vanishing Point GT ;]
Wrum-Psss-Zium CLUB
Vanishing Point GT ;]