adrian055 pisze:koledzy czy przy podlanczaniu map sensora podlanczacie czujnik zasysanego powietrza w kolektorze ssacym? bo mam problem, analog 1 zmasowany, analog 2 map, analog3 afr, analog4 czujnik temp w dolocie, i chce zrobic procedure startu i brakuje mi jednego wejscia. jak to ogarnac??
i jeszze jak naniesc mape afr-u na mape paliwa , bo latwiej potem korygowac dawke paliwa
adrian055 pisze:koledzy czy przy podlanczaniu map sensora podlanczacie czujnik zasysanego powietrza w kolektorze ssacym? bo mam problem, analog 1 zmasowany, analog 2 map, analog3 afr, analog4 czujnik temp w dolocie, i chce zrobic procedure startu i brakuje mi jednego wejscia. jak to ogarnac??
i jeszze jak naniesc mape afr-u na mape paliwa , bo latwiej potem korygowac dawke paliwa
Musisz z czegoś zrezygnować aby mieć procedurę startu. Jak klikniesz na przycisk na górze oznaczający określone wejście to bedziesz mieć wartości na mapie
adrian055 pisze:tzn zibi jaki przycik na gorze?ijak zadzialac,ustawic zeby dt bral dane z czujnika zsyanego powietrza??
W det3 podpinasz sie wejściem np analog 3 in do goracego przewodu czujnika(nie masy), ustawiasz w setup-> scales skale dla czujnika a nastepnie pod główną mapą paliwa masz tabelkę gdzie masz na górze % a na dole temperaturę w st C. Zmieniając wartość procentów dodajesz lub ujmujesz paliwa co też widać na wykresie po prawej stronie.
wszystkodziala jest ok tylko konwersje robilem na uszkodzonej przeplywce i obroty wysterowalem sobie wolne, lecz mam pytanie jak wyregulowac wszystkozeby bylo vacum bo to tezzalezy od przeplywki/mapa, na przeplywce uszkodzonej mialem vacum w granicy-3 na mapie jest +/- -2 jaak to wysterowac zeby bylo tak jak orginal??
koledzy jak zrobic jesli steruje auto na zagrzanym silniku wolne obroty tez itp. zeby auto jak jest zimne nie zalewalo, mam podlaczony czujnik temp w dolocie ale nie wiem czy tam sie wartosci zmienia i jak;>??
megazord pisze:Co ma czujnik temperatury w dolocie wspólnego z temperaturą silnika? Z czujnika temperatury silnika trzeba brać sygnał a nie z dolotu.
Wczytaj sie w sens.
adrian055 pisze:koledzy jak zrobic jesli steruje auto na zagrzanym silniku wolne obroty tez itp. zeby auto jak jest zimne nie zalewalo, mam podlaczony czujnik temp w dolocie ale nie wiem czy tam sie wartosci zmienia i jak;>??
Jezeli jest to motronic to czujnik IAT jest podlaczony do komputera i nic nie musisz zmieniac w tym kierunku jezeli usunales przeplywomierz.
Jezeli jest to UT to wywalajac przeplywomierz musisz czujnik, ktory zamontowales do dolotu wpiac w ecumaster, ktory bedzie korygowal dawke w zaleznosci od wartosci IAT(mam racje, czy znowu cos pomylilem?). Ja sie tez pytam co tam co oznacza i jak sie powinno to ustawic dla una? Jak sie podlacza czujnik-jednym przewodem do masy czy do plusa a drugim do EMdetII?
Skrin z EMdetII
w którym miejscu koledzy montujecie ECU MASTER (DET3) w PGT. jakies wskazówki,które moga pomóc przy montażu ECU.
PUNTO GT 1995r.
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!