Jak połączyć dwa grube kable?
-
- Spamer :P
- Auto: Uno 1.3T
Jak połączyć dwa grube kable?
Tym razem mam taki problem. Zamierzam wywalic akumulator z komory silnika i chce polaczyc stara kleme z nowym kablem(dlatego tak, bo na kilka miesiecy), ktory bedzie prowadzil do aku(dokladnie 3x kable po D=8mm). Jak to po ludzku zrobic? Wlozyc w kleme jakas srube, pomiedzy nie rozwinac i ladnie ulozyc kable i zakrecic kleme? To nie jest tragiczne, ale moze macie jakas ciekasze pomysly?
-
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Stara Kiszewa
Re: Jak połączyć dwa grube kable?
Idziesz do sklepu z elektryka, mówisz co chcesz połączyć. Oni Ci albo doradza nie, szukaj kostki z średnicą do 10mm, najlepiej porcelanową ale może być plastikowa.
-
- Kontakt:
możesz uciać starą klemę i nałożyć tulejkę do łączenia przewodów, zagniatasz i dodatkowo lutujesz
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
www.uno-racing.prv.pl
- gajos3
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Bielsk Podlaski
- Auto: Inne
- Kontakt:
Ale kolega jasno napisał, że klema ma zostać.
Ja bym chyba ściągnął przy klemie minimalną długość izolacji i konkretnie przylutował jeden przewód do drugiego, a potem to ładnie zaizolował.

- dj_o
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Opole
- Auto: Punto GT
I tulejka jest najprzyzwoitszym rozwiązaniemLui pisze:możesz uciać starą klemę i nałożyć tulejkę do łączenia przewodów, zagniatasz i dodatkowo lutujesz

L'ultima berlinetta Turbo ! - Punto GT Stage IV
ETS Performance - Elektronika Technika Samochody
Przebudowy, chiptuning, strojenie, diagnostyka, autoryzowany montaz DET, EMU
Kanal YT
ETS Performance - Elektronika Technika Samochody
Przebudowy, chiptuning, strojenie, diagnostyka, autoryzowany montaz DET, EMU
Kanal YT
-
- Aktywny użytkownik
Klema jest przykręcana wiec co to za problem ja zdjąć?...
-
Kleme mozna odlaczyc. Ja wiem, ze mozna polutowac, ale nie mam lutownicy ktora ma ze 150A. Ta tulejka mnie zainteresowala. Gdzie o to pytac?
-
- Aktywny użytkownik
Hurtownia elektryczna.
EDIT Co do lutowania to jak masz palnik gazowy to też idzie polutować. Ja tak robiłem
EDIT Co do lutowania to jak masz palnik gazowy to też idzie polutować. Ja tak robiłem

-
W sumie to mam taki maly modelarski palnik. Zobaczymy. Dzieki 

- ZibiUT
- "FireStarter"
- Miejscowość: Kampinos
- Kontakt:
Ja to robiłem dwoma oczkami tzn w kazdym motoryzacyjnym znajdziesz oczko na przewód. Dajesz te 3 kabl w jedno oczko zaciskasz drugą cześć co bedzie szła do aku tak samo i potem skrecasz śrubą tylko posmaruj miedzianym smarem całość aby dobry kontakt był.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
-
Zibi, smar i dobry kontakt to dwie sprzecznosci, zedy byl dobry kontakt musza byc czyste dwie powierzchnie styku, a smar mozna zastosowac juz po skreceniu zeby nie dochodzilo do utleniania miedzi czy czegokolwiek innego 

-
- Aktywny użytkownik
- Miejscowość: Gdansk
simon1989 pisze:Kleme mozna odlaczyc. Ja wiem, ze mozna polutowac, ale nie mam lutownicy ktora ma ze 150A. Ta tulejka mnie zainteresowala. Gdzie o to pytac?
hurtownia elektryczna

Punto GT 2.0 8VT
- MARCIN
- Zaawansowany użytkownik
witam,kolegow-najlepszym rozwiazaniem jest wyzej wymieniony sposob tzn. kupic miedziane tulej do przedłuzania kabli akumulatorowych i kabel o tej samej srednicy lub rozmiar wiekszy nigdy mniejszy! tuleja kosztuje ok 5-8 zł kabel nie pamietam z 10 moze wiecej zł za metr.oczywiscie sa specjalne prasy hydrauliczne reczne i stacjonarne do zagniatania takich koncówek tulejkowych,zreszta koncuwki oczkowe sa w podobnych cenach.podejrzewam ze w kazdym pobliskim zakladzie energetycznym maja taka praske lub w pozadnym warsztacie samochodowym.ja osobiscie mam taka w robocie i robilem kiedys taka operacje u kumpla w bmw e36 cabrio po spaleniu.no i puzniej po zaprasowaniu tej tulejki wiadoma rzecz trzeba to zaizolowac tzw. koszulka termokurczliwa najlepiej taka ktora ma klej w srodku(nie zwykła)! a dla bezpeiczenstwa wsadzic to puzniej w rure karbowaną i na koncach rowniez zagrzac taka koszulke. jak zrobisz to dobrze to nie trzeba nic lutowac.nie potrzeba, a na tak zaprasowanym przewodzie mozna sie powiesic i nic nie powinno sie dziac.
PUNTO GT 1995r.
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!
Każda klema jest skręcana.Wyciągasz śrubę , która ją ściska i wkładasz między powierzchnie ściskane oczko z nowym przewodem.Nie smaruj powierzchni smarem miedzianym.Użyj wazeliny technicznej bez kwasowej.Wszystkie smary i oleje po dłuższym czasie tworzą kwaśne środowisko powodując utlenianie.
-
Moja klema byla olowiana, nieskrecana. Kupilem zlaczki miedziane zakrecane do przewodow miedzianych, polaczylem, zakleilem tasma i narazie dziala.