Wskaznik home made 8 wejsc (boost egt itp.)

układ elektryczny, układ wtryskowy i zapłonowy, SMT6, ECUMASTER, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Quaki
Użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Wskaznik home made 8 wejsc (boost egt itp.)

Post autor: Quaki »

Wskaznik wykonany przezemnie z mozlwioscia podlaczenie roznych dzienych czujnikow (lacznie z tym wspomnainym wtym temacie http://www.unoturbo.pl/viewtopic.php?f=24&t=2834 mozna ich podlaczyc do 8 szt)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na pierwszym zdjeciu jest wytrawiona plytka z mikroprcesorem (i piec zlotych zeby pokazac skale ;) ), drugie zdjecie to plytka polaczona z wyswietlaczem 8x2 tzrecie podobnie ztylko inny kat, czwarte zdjecie przedstawia calosc zamknieta w zegarku (kiedys byl to zegarek boost autogauge seria mechaniczna seria Smoke)
Teraz troszke techniki jako ze LCD jest to 2x8 znakow wymyslime ze cztery pierwsze znaki pierwszej i drugiej linijki beda to temp EGT pomiedzy nimi przerwa i mozlwiosc wyswietlenia trzech innych znakow ( na przyklad cisnienia boost i temp oleju )
wygladac to bedzie mnie wiecej tak
0980 1,34
0950 098
Oczywiscie to nie musza byc akurat te wartosci i nie musza byc te pomiary moze byc temp wody cisneinie oleju AFR itp itd mozna bedzie nawet wykonac kilka roznych zmienianych odczytow dzieki temu mozna bedzie sledzic rozne wartosci (uklad chce wyposazyc w alarmy i pamiec najwyzeszj zarejstrowanej wartosci dzieki czemu nie bedzie zreba sie gapic w ekranik podczas jazdy tylko w razie alarmu popatrzec co jest nie tak
uklad ma mozlwisc podlaczenia do 8 czujnikw analogowych (jest plan zeby wyposazyc go takze w uklad pozwalacjacy wykonac siec tego typu urzadzen co pozwalalo by na podlaczenie 32 mikroprocesowrow ) a do kazdego z nich minimum 8 czujnikow analogowych (i teoretcznie dowolna ilosc czujnikow cyfrowych na przyklad czjnikow temp podlaczanych przez 1 wire )
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tschoob
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: Warszawa

Re: Wskaznik home made 8 wejsc (boost egt itp.)

Post autor: Tschoob »

jestem pod wrazeniem... :shock:
Uno 1.3 Turbo seria na miasto :)
Uno 1.4 16V - rally car :)
wsk
Spamer :P
Miejscowość: Jaworzno

Post autor: wsk »

No no juz lepiej ale lcd 2x16 albo 4x40 bylo by wporzadku :D
Fiat Uno Turbo 1301 Turbo@150HP 216Nm - zdedchło
Fiat Uno Turbo 1583 Turbo@???HP ???Nm - w trakcie
Lancia Dedra Integrale 2.0 DOHC 8v 4x4 Turbo - sprzedana
Fiat Uno 1372 narazie bez turbo :D - śmigam
Lui
Kontakt:

Post autor: Lui »

Sęk właśnie w tym żeby to upchnać do obudowy 52mm, 16x2 już sobie sam zrobilem, ten 2x8 też kupiłem, jakieś śmieszne 12zł kosztował :)

Problem mam z płytką bo smd lutować nie próbowałem jeszcze, a sam procek w obudowie dip28 zajmuje trochę miejsca....

Co przydatnego i prostego w takim wskaźniku proponowałbym wrzucić to temperatura przed i za IC przy pomocy własnie np. czujników 1 wire.

btw
jakbym swoje biurko widział hehe nawet odsysacz taki sam :wink:
Fiat Grande Uno
www.uno-racing.prv.pl
Quaki
Użytkownik

wsk dokladnie tak jak pisal Lui nie jest probleme zrobienie duzego wyswietlacza mozna nawet zrobic taki 240x128 (i ja taki zrobie w technice dotykowej jako centrum ) ale na razie powstal wlasnie taki zeby zmiescic sie w zegarku 51mm a wikeszego nie upchniesz tam za diabla
Lui dokladnie tak kiedys jak jeden z moich kumpli zobaczyl biurko to zrobil duze oczy i zapytal "co ty ku..a bombe budujesz??? " no z smd jest troszke klopotu szczegolnie z mikroprocesorem ja lutuje stacja z grotem mikrofala a jak przychodzi do wylutowywania to hot airem
Pozdrawiam
wsk

SMD to nie problem sam uzywam hot air acz kolwiek kolbka tez sie da, pisze dlatego 2x16 bo wiecej info naraz upchniesz ewentualnie 4x8(jak wogule jest, powinien sie zmiescic w obudowie 52mm) albo 2 x 2x8 i bylo by git :D, odsysacz mam ten sam :D.
Quaki
Użytkownik

wsk 2x8 wchodzi tam na styk nic wiekszego poprostu nie wejdzie do takiej obudowy ale jak ci bardzo zalezy to ci pokaze inne ktore juz byly robione na przyklad 2x16 (uruchomiony w obudowie plaskiej)
Obrazek
i dwa razy dwadziescia (nie uruchomiony bo byl akuart pasowany w ktore miejsce go wrzucic)
Obrazek
Pozdrawiam
wsk

No fakt :( , ale moim zdaniem w uno miejsce na takie cos to zapalniczka samochodowa(jesli ktos nie pali :D ), a tam 4x40 wchodzi bez problemu :D. Ja te swoje wypociny pospinalem na krotko na plytce testowej ale nie mam czasu dokonczyc na normalnej plytce.
Quaki
Użytkownik

wsk zgadza sie wchodzi ale ja wolalbym nie ciac auta tylko cos dolozyc to po pierwsze a po drugie
Obrazek
te dwa na dole to wyswietlacze graficze ( moga byc dotykowe ) na czyms takim mozna zrobic nawet zegar ktory bedzie wygladal jak analogowy czyli bedzie mial wskazowke itd (wlasnie pracuje nad tym ) a takie juz sie nie zmieszcza w to miejsce pozatym jesli chcialbys ich uzywac jako dotykowych to dobrze miec je na wyciagniecie reki :)
Pozdrawiam
wsk

Znam roznice miedzy alfanumerycznym a graficznym :D, bawilem sie takim kiedys chyba z noki 3310.
Quaki
Użytkownik

no ale te nokioskie nie sa wyswietlaczami dotykowymi a to dopiero jest fajny gadzet jak nie musisz umieszczac na obudowie zadnych przyciskow bo masz przyciskie na wyswietlaczu
Pozdrawiam
wsk

Ale mozna dokupic sam dotyk w tym rozmiarze. Dotyk bardzo fajna sprawa, sama obsluga super od 6 lat mam zawsze telefon z dotykowym wyswietlaczem i jestem zadowolony takze do samochodu jak najbardziej :D
Quaki
Użytkownik

Hmmm ja nigdzie nie widzialem samego panelu dotykowego do ekranu nokii (no chyba ze o tej nowej dotykowej ale ten wyswietlacz jest bardzo cieko obsluzyc
Pozdrawiam
turbomaniak

Post autor: turbomaniak »

Dobra wszystko ladnie pieknie tylko te wskazniki nadaja sie do strojenia a nie do codziennego uzytku (zeby kontrolowac dana wartosc) bo sa malo czytelne. To taka moja mala sugestia :wink:
Quaki
Użytkownik

turbomaniak ja to powtorze jeszcze raz zaden wskaznik nie nadaje sie do sprawdzania wartosci chyba ze tak jak ten tutaj przedsatwiony ma alarm dzieje sie tak z prostej przyczyny nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie jezdzil wpatrujac sie we wskazniki po to wlasnie ustawiasz alarm ktory cie jednoznacznie informuje jesli ktorys parametr przekroczy wartosc krytyczna przy ktorej cos moze ulec zniszczeniu (na przyklad zbyt duza temp spalin)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ