Witam,
Znalazłem ostatnio na necie aukcję kolektora wydechwego na malezyjskim ebay'u. Czy ktoś widział coś takiego na żywo lub może wie kto by się podjął wykonania takowego. może znaleźli by się chętni na taki kolektor. Ewentualne zamówienie na więcej sztuk wyszło by taniej za jednostkę. Mój kolektor jest popękany a znalexienie idealnego żeliwnego graniczy z cudem i pomyślałem że rurowy byłby nawet lepszy.
jesli dobrze kojarze to jest tak powywijane by długosc kanałow była taka sama a to powoduje ze spaliny z poszczegolnych cylindrow doplywaja do turbiny w takim samym czasie. to poprawia chyba sprawnosc a tym samym podnosi moc.
jak sie myle o prosze mnie poprawic
niezła sprawa takie ustrojstwo wszystkie doloty równe, nie to co w żeliwnym no i na pewno wytrzymalszy, brak zawirowań lepiej się chłodzi, a to wpływa na wszystko.
byliby jacyś chętni na taki kolektorek.
pracuje w firmi która wykonuje w kooperacji podobne rzeczy i mógłbym ściągnąć ofertę na wykonanie takich tylko muszę wiedzieć ile osób byłoby zainteresowanych.
jak coś to zgłaszać się.
z jakiego materiału zrobic kolektor rurowy wydechowy?
chodzi mi o to by nie popekal, jaka stal zastosowac? kwasowka, nierdzewka a moze weglowa?
kolektor po spawaniu dam do wygrzewania.
jaka grubosc flanszy zastosowac?
wystarczy 15mm przy silniku a 12 przy turbo?