Witam jestem nowym uzytkownikiem i potrzebuje porady
Aktualnie mam Uno 1.4 ies rok prod 1998 ... chce jednak zrobic swap na silnik 1.4T powstaje tu pytanie czy mocowania silnika 1.4T beda takie same i czy skrzynia biegów itp z mojego uno 1.4 ies bedzie wspołpracowała z silnikiem 1.4T
.. czy poprostu musze kupic wiekszość podzespołow ażeby silnik 1.4T mógł swobodnie pracowac w moim uno .. pzdr
Musisz mieć praktycznie wszystko z UT, hamulce, skrzynie, komputer, wiązkę do kompa, tak naprawde to wszytko pod maską + piasty( inna srednica i ilość zębów w piascie)
hmmmm to kiepsko bo jest silnik 1.4T do sprzedania za 1500pln ale wlasnie (sam silnik) za graty zapewne drugie tyle zaplace ... no chyba ze ktos z was ma dla mnie jakies propozycje ...
Silnik 1.4T będzie współpracował z Twoją skrzynią, wszystko pasuje P&P w miejsce 1.4 n/a(musisz mieć jeszcze elektrykę i ECU od 1.4T poza samym silnikiem).
Jedyny problem to taki, że będziesz miał słabe hamulce, szybko polecą Ci przeguby oraz skrzynia, jeśli zostawisz te elementy z 1.4 n/a.
no okej ile moze kosztować skrzynia biegów od 1.4T ? oraz mowa tu o przgubach pd wersji 1.4T ? w ogole to ja chce zrobic to uno bo jest naprawde zadbane ma 10 lat a przejechane 45tys od nowosci jezdzi na 98pb wiecie powiem tak jestem biednym studentem :D ktory pracuje i sie uczy i mysle ze jesli wstawie ten silnik to skrzynie kupie brzynajmnije za miesiac dopiero przeguby tez jakos z czasem .. czy to oplacalny interes ?
Jak będziesz dłubał sam, to może nawet będzie opłacalne, jeżeli buda jest naprawdę zadbana.
Ale gdy wszystko będzie robił jakiś mechanik, to tak jak napisał kozioł, lepiej łyknąć drugiego UTa na części z kiepską budą i zrobić pełnego swapa za jednym zamachem:).
Nie szkoda Ci tego Twojego 1.4? masz mały przebieg - silnik prawie jak nowy, zdrową bude, po co to spuć?
Lepiej kup 1.3T albo 1.4T i doprowadź go do porządku. Miałbyś dwa albo byś sprzedał jeden w rozsądnej cenie
generalnie to wpadlem na pomysł zeby kupic turbo on UT wstawic i niech sobie siedzi takie soft turbo ... turbinka bedzie pompowała 0.2 - 0.3 mysle ze przy takim cisnieniu silnik nie straci na zywotnosci oraz koszta montazu tez nie beda wielkie .... poprostu chcialbym osiagnac z tego uno jakies 100 HP :b pisze pisze pomysły bo jestes chetny oraz otwarty na pomysły