Witam
dziś podczas jazdy po normalny wkręceniu sie na ładowanie turbiny usłyszałem metaliczny dźwięk i po chwili turbo przestało ładować od tamtego czasu turbo ma opory żeby sie normalnie wkręciło tzn nawet w ogóle nie chce współpracować, dodam ze ten dźwięk niestety został już na stałe czy to zacierającą sie turbinka??, pojawił się też siwy dym to znak że bierze olej. Czy to trafna diagnoza?? Czy mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny.
wirnik lata we wszystkie strony hmmm niestety turbawka do wymiany, zobaczę jednak wcześniej czy nadaje sie do regeneracji, była wcześniej już regenerowana przelatała jakieś 12tys
mr2j pisze:wirnik lata we wszystkie strony hmmm niestety turbawka do wymiany, zobaczę jednak wcześniej czy nadaje sie do regeneracji, była wcześniej już regenerowana przelatała jakieś 12tys
a jak bardzo da sie go przesuwać na boki w lewo i prawo o ile? i o ile góra dół
Choć raczej jak usłyszałeś że coś się tarło i piszesz ze lata to i tak raczej conajmniej jeden z wirników (pewnie wydechowy) możesz sobie na pamiątke na półeczke tylko położyć
mr2j pisze:jakies 0,5 cm we wszystkie opisane kierunki :/
to znaczy że oba wirniki już się swoje nakręciły niestety ale musisz się rozejrzeć za inną turbawką, chyba że tą oddasz do regeneracji, ale później ponoć różnie to jest z trwałością no i dość sporo $$$ to kosztuje
Za nowa dasz pewnie ze 3,5 tys, wiec raczej sobie ja odpusc. Szukaj uzywanej w dobrym stanie, najlepiej normalnej T28. Jednak ludzie mieli racje, ze tb2810 sie szybko ukrecaja
Jak chcesz to moge ci podać adres firmy co niedawno regenerowała mi zatartą turbinę. Zapłaciłem stosunkowo niewiele, praktycznie cały środek mi wymienili, i gwarancja na rok
No chybaże wolisz nową dmuchawke i wydatek rzędu 2tyś zł
nic nie trzeba w przerabiać ładnie podchodzi pod kolektor jedynie trzeba troszkę miejsca więcej na nią wygospodarować "Turbinka pasuje idealnie pod nasz kolektor i wogóle (fajnie jak by zrobić nowy, i odsunac lekko od alternatora) ale na seri tez sie da, trzeba było troche oklepac downpip'a z 20VT, osłone termiczną i obudowe altka , cisano ale 15kkm i wszystko żyje Smile" cytat JackaGD ta on ja tam wcisnął
mr2j pisze:jakies 0,5 cm we wszystkie opisane kierunki :/
to znaczy że oba wirniki już się swoje nakręciły niestety ale musisz się rozejrzeć za inną turbawką, chyba że tą oddasz do regeneracji, ale później ponoć różnie to jest z trwałością no i dość sporo $$$ to kosztuje
aj tam sprawa dziwna,turbo zrobione z sercem,nowa ośka i 12kkm przejechane na 1 barze, potem z 1500 na 1,5bara. Troche luzów jest, turbinka sie aktualnie rozkręca i zobaczymy co wyjdzie z tego.
ta turbina ma specyficzna budowe i nie ma opcji zeby ja ktos w pl zregenerowal dobrze.
poztym max co ona znosi to ok 1,3 bar - wszystko co wiecej to zabojstwo.