Łożyska kół przednich

amortyzatory, sprężyny, koła, hamulce, itp.

Moderatorzy: KYS, ZibiUT

Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik
Miejscowość: białystok
Auto: Uno 1.4T

Łożyska kół przednich

Post autor: Luu »

Witam
Mam zamiar wymienić oba łożyska z przodu. Pytanie jest następujące: jakie łożyska zakupić, może ktoś sie orientuje jaki model, cena itp. oraz jak wygląda rozwiązanie techniczne tych łożysk tzn. czy do nich tak jak w Uno n/a trzeba kupować uszczelniacze czy zamontowane jest to jakoś inaczej?
Uno Turbo 1.4 mk2
ziuzio
Spamer :P
Miejscowość: krakooff

Post autor: ziuzio »

Najlepiej jakieś łożyska FAG, cena około 40zł za sztukę,nie trzeba nic więcej wymieniać poza łożyskiem:).
skadubek
Zaawansowany użytkownik
Auto: Uno 1.3T

Post autor: skadubek »

Ja używam FŁT KRAŚNIK polskie w przystępnej cenie...podobno bardzo dobre narazie przejechałem 15,000km więc niewiele ale jest ok.
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

http://www.allegro.pl/item254050530_loz ... a_302.html

to pasuje do ut

wg katalogu ic wymiary to 35x68x37

np palio 1,2 ma 34,976x68,015x37 a wiec praktycznie identyczne wiec pewnie wejdzie bo te tysieczne to chyba nie przeszkadzaja??
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik

Aha czyli:
po pierwsze: nic oprócz samego łożyska nie potrzebuję, żadnych nakrętek czy innych elementów?
co można jeszcze ew. uszkodzic podczas demontarzu ?
po drugie: czy np łożyska ze skody, wytrzymają prędkości i obciążenia UT ? jeśli tak to byłoby super :)
Uno Turbo 1.4 mk2
Awatar użytkownika
ZibiUT
"FireStarter"
Miejscowość: Kampinos
Kontakt:

Post autor: ZibiUT »

Samo łozysko jest takie same ale pewnie inne elementy znajdujące się w zestawie moga sie różnić.
http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki
hz10

Post autor: hz10 »

Luu pisze:Aha czyli:
po pierwsze: nic oprócz samego łożyska nie potrzebuję, żadnych nakrętek czy innych elementów?
po drugie: czy np łożyska ze skody, wytrzymają prędkości i obciążenia UT ? jeśli tak to byłoby super :)
ja nie masz odpowiednich narzędzi to lepiej nie bierz sie sam za wymiane przedniego łożyska :wink: bo mozesz wiecej popsuć niż naprawić a wymiana nie powinna wiecej kosztować niż 50pln
Awatar użytkownika
Luu
Zaawansowany użytkownik

hz10 pisze:
Luu pisze:Aha czyli:
ja nie masz odpowiednich narzędzi to lepiej nie bierz sie sam za wymiane przedniego łożyska :wink: bo mozesz wiecej popsuć niż naprawić a wymiana nie powinna wiecej kosztować niż 50pln
Wymieniałem już łożysko w Uno 1.0 i tam wyciągając to łożysko nie sposób było nie uszkodzić uszczelniaczy (jeden był wciskany a drugi wkręcany). I stąd moje pytanie czy aby nie trzeba jeszcze czegoś zmieniać, bo nie wiem jak wygląda konstrukacja w UT. Ogólnie rzecz biorąc nie chcę rozłożyc auta i składać go kilka dni, tylko zacząć to jednego dnia i skończyć :D
Uno Turbo 1.4 mk2
hz10

Post autor: hz10 »

w ut jest identycznie chodziło mi bardziej że bez jakiejkolwiek prasy sie nie obejdzie bo np .młotem mozesz uszkodzić łożysko :)
ODPOWIEDZ