Forum Uno Turbo i Punto GT

www.unoturbo.pl , www.puntogt.pl
Teraz jest N paź 20, 2019 11:01 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 04, 2008 8:29 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): So kwi 19, 2008 7:14 am
Posty: 126
Miejscowość: Ustroń
Auto: Punto GT
Skąd wziąć zbiornik paliwa do PGT ??
W ASO jest kosmicznie drogi .
Czy pasuje z czegoś innego ?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 1:27 pm 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt sie 14, 2007 6:09 pm
Posty: 138
Lokalizacja: N Y S A
nie pasuje z innego punta. mi też od góry zrobiła się dziurka ale zakleiłem specjalnym klejem do klejenia zbiorników paliwa. też szukałem innego i żaden inny nie podejdzie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 25, 2008 8:19 am 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): So kwi 19, 2008 7:14 am
Posty: 126
Miejscowość: Ustroń
Auto: Punto GT
Dla tych co mają problem z zardzewiałym zbiornikiem paliwa w PGT .
Założyłem zbiornik plastikowy z "zwykłego" Punto .
Potrzebne części :
- plastikowy zbiornik z punto
- opaski mocujące zbiornik z "zwykłego" Punto ( lewa wraz z osłoną termiczną , za nowe zapłaciłem 130 zł )
- nakretka mocująca pompę paliwa ( 30 zł nowa )
- uszczelka pompy od "zwykłego" Punto ( 25 zł nowa )

Aby zbiornik się zmieścił trzeba wyciąć dwa boczne mocowania starego zbiornika . Mocowania przednie i tylne trzeba zostawić , do nich są przykręcane opaski mocujące .
Wszystko inne pasuje .
Na nowy zbiornik paliwa z góry trzeba przykleić jakąś gąbkę ( ja dałem izolację z rur centralnego ogrzewania ) żeby był dociśnięty opaskami .
Linki od ręcznego trzeba przypiąć opaskami do mocowań zbiornika ( na prawą stronę pasuje oryginalny uchwyt z starego zbiornika )
Osłonę termiczną w miejscu gdzie jest mocowana do zbiornika paliwa przypiąłem pierścieniem Segera zrobionym z podkładki .
Trzeba dorobić uchwyt filtra paliwa , ja wykorzystałem oryginalną obudowę z GT i przykręciłem ją przez aluminiowy katownik do karoserii .
Generalnie wszystko można bez problemu poskładać jak w oryginale .


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N kwi 10, 2011 9:45 pm 
Offline
Zaawansowany użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 9:52 pm
Posty: 342
Lokalizacja: KOSZ-LIN
czy po za kolegą który dopasował inny zbiornik do GT, trafił ktoś na jakiś zamiennik pasujący do punciaka(najlepiej plastikowy)!?
pytam,bo musze wymienić swój zbiornik. mam mały wyciek na środku,tam gdzie łączom sie dwie połowy.

_________________
PUNTO GT 1995r.
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N kwi 10, 2011 10:12 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): So kwi 19, 2008 7:14 am
Posty: 126
Miejscowość: Ustroń
Auto: Punto GT
Właśnie zbiornik z Punto np 1.1 jest plastikowy i nic lepiej pasującego nie znajdziesz .
Do GT nie ma zamienników , w grę wchodzi tylko oryginał z Fiata .

_________________
Punto GT
Punto II 1.2
Audi A4 Quattro 1.8 t


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn kwi 11, 2011 6:45 pm 
Offline
Zaawansowany użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 9:52 pm
Posty: 342
Lokalizacja: KOSZ-LIN
masz może jakieś foty z założonym zbiornikiem,chciałem zobaczyć czy dużo przerabiania z wydechem mnie czeka.

_________________
PUNTO GT 1995r.
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Wt kwi 12, 2011 3:52 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): So kwi 19, 2008 7:14 am
Posty: 126
Miejscowość: Ustroń
Auto: Punto GT
Nic nie trzeba z wydechem robić .
Zbiornik różni się od metalowego tylko sposobem mocowania ( metalowy ma otwory na śruby a plastikowy wisi na opaskach ) i sposobem mocowania pompy paliwa ( w GT jest na śrubki a w innych modelach jest nakrętka , sama obudowa pompy jest taka sama i pasuje ) poza tym wszystkie inne rzeczy pasują .

Powyżej jest napisane dokładnie co trzeba dokupić a co przerobić ( nie jest tego wiele ) , poza tym wszystko pasuje p&p .

Poza obcięciem bocznych mocowań starego zbiornika z karoserii (nie są już potrzebne a przeszkadzają) i dorobienia mocowania pod filtr paliwa wszystko inne jest poskładane jak w oryginale , na ori częściach .

Jak znajdę zdjęcia to wieczorem wrzucę .

Oto zdjęcia :
Załącznik:
DSCF2631a.jpg
DSCF2631a.jpg [ 123.95 KiB | Przeglądane 16830 razy ]

Załącznik:
DSCF2626a.jpg
DSCF2626a.jpg [ 88.02 KiB | Przeglądane 16830 razy ]

Załącznik:
DSCF2633a.jpg
DSCF2633a.jpg [ 89.75 KiB | Przeglądane 16830 razy ]

Załącznik:
DSCF2628a.jpg
DSCF2628a.jpg [ 104.39 KiB | Przeglądane 16831 razy ]

_________________
Punto GT
Punto II 1.2
Audi A4 Quattro 1.8 t


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 5:40 pm 
Offline
Zaawansowany użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 9:52 pm
Posty: 342
Lokalizacja: KOSZ-LIN
wielkie dzieki za foto,pozdro.

_________________
PUNTO GT 1995r.
AUDI 80 B4 1.9 TDI-90KM-było(miło wspominam)
PASSAT B5 FL 1.9TDI-130KM (angol)
Silnik jest bogiem,prędkośc nałogiem,turbo podstawa,reszta to zabawa!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 8:33 pm 
Offline
Aktywny użytkownik

Dołączył(a): Pt wrz 21, 2007 8:27 pm
Posty: 221
Miejscowość: Stara Kiszewa
Przecież mocowanie filtra paliwa jest do baku. Po co robić sobie pod górkę jak można zrobić tak jak w zwykłych kropkach jest?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 8:49 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): So kwi 19, 2008 7:14 am
Posty: 126
Miejscowość: Ustroń
Auto: Punto GT
W zbiorniku który miałem nie było mocowania filtra . Prawdopodobnie był to zbiornik z diesla . Dlatego musiałem dorobić .
Uchwyt filtra wykorzystałem z GT ,dorobiłem tylko kątownik .

Gdyby nie było trzeba to bym nie dorabiał .

_________________
Punto GT
Punto II 1.2
Audi A4 Quattro 1.8 t


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 9:14 pm 
Offline
Aktywny użytkownik

Dołączył(a): So lip 17, 2010 2:07 am
Posty: 223
Miejscowość: slask
Auto: Inne
dzikidaniel napisał(a):
Przecież mocowanie filtra paliwa jest do baku. Po co robić sobie pod górkę jak można zrobić tak jak w zwykłych kropkach jest?

Przecież po 96r filtr wyleciał z mk1 i od tego czasu są sprzedawane nowe baki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 13, 2011 9:42 pm 
Offline
Aktywny użytkownik

Dołączył(a): Pt wrz 21, 2007 8:27 pm
Posty: 221
Miejscowość: Stara Kiszewa
megazord napisał(a):
dzikidaniel napisał(a):
Przecież mocowanie filtra paliwa jest do baku. Po co robić sobie pod górkę jak można zrobić tak jak w zwykłych kropkach jest?

Przecież po 96r filtr wyleciał z mk1 i od tego czasu są sprzedawane nowe baki.

Że co? U mnie leży bak z P1 1.2 MPI 97 i mam filtr, w moim 1.6 z 95 też jest filtr w tym samym miejscu, więc nie rozumiem co chcesz powiedzieć?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 12:27 am 
Offline
Aktywny użytkownik

Dołączył(a): So lip 17, 2010 2:07 am
Posty: 223
Miejscowość: slask
Auto: Inne
dzikidaniel napisał(a):
megazord napisał(a):
dzikidaniel napisał(a):
Przecież mocowanie filtra paliwa jest do baku. Po co robić sobie pod górkę jak można zrobić tak jak w zwykłych kropkach jest?

Przecież po 96r filtr wyleciał z mk1 i od tego czasu są sprzedawane nowe baki.

Że co? U mnie leży bak z P1 1.2 MPI 97 i mam filtr, w moim 1.6 z 95 też jest filtr w tym samym miejscu, więc nie rozumiem co chcesz powiedzieć?


Od 96-97 nie było filtra koło baku bo był zintegrowany z pompką w baku, przynajmniej w 1.1/1.2 tak było.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 12:34 am 
Offline
Aktywny użytkownik

Dołączył(a): Pt wrz 21, 2007 8:27 pm
Posty: 221
Miejscowość: Stara Kiszewa
Chyba coś Ci się pomyliło...


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz kwi 14, 2011 2:47 pm 
Offline
Aktywny użytkownik

Dołączył(a): So lip 17, 2010 2:07 am
Posty: 223
Miejscowość: slask
Auto: Inne
dzikidaniel napisał(a):
Chyba coś Ci się pomyliło...

Nic mi się nie pomyliło. Miałem 1.1 sole z 98r i nie miał filtra. Na stronach producentów filtrów nie ma nic do 1.1/1.2 powyżej 97r. Na forum punto ludzie pisali to samo. Eper też podaje różne dane co do baków i filtra z tego co pamiętam.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL