Forum Uno Turbo i Punto GT

www.unoturbo.pl , www.puntogt.pl
Teraz jest Pt lis 16, 2018 3:51 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 23, 2006 10:56 am 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
Tak mocoanie jest w formie przelotowej nakretki zaciskajacej sie na termoparze i posiadajacej gwint 8x1 do wkrecenia w kolektor
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 9:58 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
A teraz juz prawie final czyli jak zegar wyglada zamontowany w autku (jak na razie nie zamontowalem termopar w wydechu bo mam tylko jedna a jako ze mam V6 to powinny byc dwie mam nadzieje ze calosc otrzymam do konca tygodnia wtedy zegarek pochula u mnie tak z kilka dni i bedzie gotowy :)
A teraz zdjecia:
EGT z przodu
Obrazek
EGT z boku
Obrazek
Tez z przodu ale w ciemnosciach :)
Obrazek
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 10:39 pm 
Offline
Zaawansowany użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt wrz 09, 2005 9:41 am
Posty: 410
Lokalizacja: KRAKÓW
nie padlo jeszcze glowne pytanie jaka to ma bezwladnosc termiczna?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 11:21 pm 
Offline
Zaawansowany użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt sie 02, 2005 12:02 pm
Posty: 312
Lokalizacja: Piaseczno
Możesz podać orientacyjne ceny za taki wskaźnik EGT i temp oleju? Czy taki wskaźnik temp oleju będzie dobrze wskazywał np z oryginalnym czujnikiem z UT?
Pozdrawiam!

_________________
F.I.A.T. : Fabbrica Italiana Automobili Turbocompresse


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 16, 2007 12:00 am 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
Otoz bezwladnosc termiczna ukladu zalezy glownie od zastosowanej termopary a dokladnie od jej grubosci im mniejsza grubosc termopary tym mniejsza bezwladnosc termiczna ukladu ale i mniejsza wytrzymalosc termopary na przegrzanie im wikesza grubosc tym wikesza wytrzymalosc ale tez i wiekszy lag
Co do ceny podam ci ja na prv bo nie wiem jak zareagowali by na to moderatorzy :) a ja wole z modami nie wojowac :)
Dla informacji niestety czujniki jakie wykorzystuje ten zegar to tylko i wylacznie termopara typu "k" a nie sadze zeby takie byly montowane standardowo w samochodach wiec odpwoiedz na twoje pytanie brzmi niestety nie bedzie wspolpracowac z fabrycznym czujnikiem temp
Obecnie powstaje prakycznie identyczny zegarek z uzyciem innych czujnikow (troche tanszych i o wiekszej dokladnosci w zakresie 0-400C )dzieki czemu bedzie mozna dokonywac pomiarow temp wody i oleju oraz zmaieszczac alarmy na wypadek przekroczenia ustalonej temp
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 16, 2007 6:32 pm 
Offline
Zaawansowany użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt wrz 09, 2005 9:41 am
Posty: 410
Lokalizacja: KRAKÓW
wiec jaka bezwladnosc?
bo wiem ze jak grubsza obudowa to wiekszy lag ale jaki ma twoje urzadzenie?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 16, 2007 6:42 pm 
Offline
"FireStarter"
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 02, 2004 4:49 pm
Posty: 2098
Miejscowość: Kampinos
Auto: Uno 1.3T
Urzadzenie raczej ma lag pomijalny, ponieważ to termopara odpowiada za laga.

_________________
Obrazek
185KM & 232 Nm :twisted:

http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 1:20 am 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
Zibi122 ma calkowita racje urzadzenie probkuje co 1s jesli jest jednokanalowe jesli dwu to kanal sie zmienia co sekunde wiec tyle wynosi lag
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 5:20 pm 
Offline
Zaawansowany użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt wrz 09, 2005 9:41 am
Posty: 410
Lokalizacja: KRAKÓW
tak ale urzadzenie czyta napiecie wiec tzreba zaprogramowac pod dana termopare a ja pytam o to jakiego laga ma cale kompletne urzadzenie
pod wydech


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 7:09 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
Kania albo ja nie bardzo rozumeim pyatnie albo ty odpwoiedz wiec od poczatku:)
1 urzadzenie przetwarza sygnal z termopary za pomoca wyspecjalizowanego ukladu w sposob ciagly bez laga takie napiecie jak podaje termopara takie jest przetwarzane i takie trafia do procesora
2. procesor odswierza wyswietlacz co 1s wiec tyle wynosi lag urzadeznia
3. reszta wystepujacych opuznien wynika z tego ze termopara jest oslonieta innocelem czyli stala nierdzewna bezwladnosci termicznej termopary nieznam wiec nie moge podac musialbys sie zwrocic do producenta bo takich danych nie mam
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 7:29 pm 
Offline
Punto2 killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 10, 2006 1:58 pm
Posty: 1332
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne
A jak myslicie podejdzie mi termopara K spokojnie pod reszte greediego ? Bo nie wiem czy zamawiac orginalny zamiennik 2x drozszy czy wziac cos takiego :wink:

_________________
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 8:24 pm 
Offline
' TDI '
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 02, 2004 4:50 pm
Posty: 310
Lokalizacja: Warszawa
Miejscowość: Warszawa / Julianów
Auto: Inne
Quaki napisał(a):
[...]
1 urzadzenie przetwarza sygnal z termopary za pomoca wyspecjalizowanego ukladu w sposob ciagly bez laga takie napiecie jak podaje termopara takie jest przetwarzane i takie trafia do procesora
2. procesor odswierza wyswietlacz co 1s wiec tyle wynosi lag urzadeznia
[...]

Dodaj do tego czas przetwarzana A/C w procesorze :wink:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 9:58 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
KYS tak czyli ulamek sekundy ;)
Devil sadze ze powinna podejsc chyba ze Greedy jak kilku innych producentow stosuje dosc dziwny myk (w ich czujnikach czesc kabla nie jes kompensacyjna ale mala tylko im znana czesc czyli na orginalnym kablu sa przeklamnia ktore kompensuje elektronika zegarow albo jeste specjalny kabel tak zeby ich zegar nie dzialal z inna termopara) i jesli uzyjesz normalnej to moze ci przeklamywac mierniczek ale nie musi kiedys kilku producentow tak robilo ale czy jeszcze robi kto to wie
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 10:30 pm 
Offline
Punto2 killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 10, 2006 1:58 pm
Posty: 1332
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne
W przewodzie idacym do termopary sa 2 kable , ktore wchodza do lacznika(2 metalowe tegeski do laczenia) idacego to tego czegos co przelicza to i daje na wskaznik.
Obrazek

_________________
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 10:15 am 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
Devil wiec powinno chodzic ale nikt ci nie da na to gawarancji bo nie wiadomo czy wtyczka jest kompensacyjna jak wyglada w srodku kabel itp itd (to sa tejmnice producenta a jak sie go zapytasz to on ci na pewno pwoie ze tylko jego termopary sa dobre ) tak wiec nikt ci autorytatywnie nie stwierdzi ze to bedzie ok jesli chcesz to sprubuj (ja sadze ze bedzie dobrze ale gwarancji zadnej nie dam )
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL