Forum Uno Turbo i Punto GT

www.unoturbo.pl , www.puntogt.pl
Teraz jest So lis 17, 2018 2:32 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz gru 21, 2006 4:34 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
witajcie oto moj wlasny wskaznik EGT:)
wyglada tak:
Obrazek
Dane techniczne :
Wspolpraca z termoparami typu K (najbardziej popularne czujniki tego typu wykorzystywane przez wszytskich producentow tego typu urzadzen)
Mozliwosc podpiecia dwoch czujnikow (w takim wypadku zegar wyswietla naprzemian temp z obu czujnikow) jest to dosc wazne dla silnikow typu V gdyz wazna jest temp na obu czesciach wydechu
Alarm ustawiany co 1C (zegar ma mzoliwosc pokazania do 2000C ale takich wysokich temp raczej nie uzyskamy ;) ) alarm jest akustyczy (brzeczyk) jak i wizualny (zmiana koloru diody na czerwona)

Dalsze plany to AFR Boost i 8 kanalowy EGT (moze mierzyc praktycznie kazda temp do 1250C)
oto testy urzadzenia
-temp mierzona jest dosc dokladnie pomylka max 10C (wiec dla zakresu 2000C wartosc 0,5% jest bardzo dobra )
-nalezy zmniejszyc zakres temperaury aby uzyskac jeszcze mniejsze wachania sadze ze zakres do 1500C bedzie calkowiecie wystarczajacy dla takiego zakresu blad bedzie mial wartosc do 7,5C
-najprawdopodobniej bede staral sie wykonac ten zegar w obudowie 52mm zeby mozn go bylo zastosowac zamiast normalnych wskaznikow
-alarm dziala wiec po ustawieniu na jakas wartosc po jej przekroczeniu wlacza sie brzeczyk i kolor zielonej diody zmienia sie na czerwony
To juz chyba wszytsko no oprocz tego ze powstania na pewno inne wskazniki tego typu wiec bedzie tp cala serja czyli boost , afr i wskaznik temp 2 kanalowy jak i 8 kanalowy
W najblizszym czasie po swietach bede mial zrobionych kilka sztuk takich wskazniczkow (na razie EGT + drugi kanal mozliwe EGT lub inna dowolna temp na przyklad temp pwoietrza w dolocie lub oleju itp)
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 21, 2006 5:57 pm 
Offline
Zaawansowany użytkownik

Dołączył(a): Pn lut 27, 2006 12:40 pm
Posty: 446
Lokalizacja: Mysiadłowo
No to może troszke zmienie zamówienie ;)

Na EGT + temperature w dolocie ;)

Tylko czy do mojego czujnika seryjnego to podejdzie??

_________________
Grzegorz Tereba - Fotografia motoryzacyjna
Fotografia motoryzacyjna, reklamowa, portretowa, okolicznościowa


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 21, 2006 6:14 pm 
Offline
Punto2 killer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 10, 2006 1:58 pm
Posty: 1332
Miejscowość: Kraków
Auto: Inne
Ciekawy projekt , mozesz na tym zarobic :wink:

_________________
Potrzebujesz części do swojego włocha wal z vin-em na priv-a ;)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 21, 2006 8:40 pm 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
Przyznam sie szczeze ze zarabiam na czym innym hehe a to wykonalem bo mi byl potrzebny a na rynku taki zegar z alarmem to sa chore kwoty (zaznaczam ze zadne wskazniki typu autogauge itp nie maja alarmu i pomimo ladnego wygladu sa poprostu bardzo ladnym ale niestety nie przydatnym gadzetem)
Oto zdjecia:
Z przodu wyswietlacza
Obrazek
wyswieltalcz z boku
Obrazek
tyl wyswielacza
Obrazek
Jedyna znaczaca roznica bedzie zastapienie szarej tasiemki ekranowanym kablem o dlugosci okolo 1,5m tak aby nie trzeba bylo kupowac drogich przedluzaczy kompensacyjnych do termopar

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 21, 2006 8:59 pm 
Offline
Aktywny użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2005 7:15 pm
Posty: 218
Lokalizacja: Panki, Śląskie, PL
Gratki za projekcik - wygląda całkiem ciekawie.

Teraz jeśli tylko kolega dałby namiary na termopary tylu "K" które pracują w zakresie powiedzmy 700 - 1200 stopni i są w na tyle praktycznej obudowie, aby dało się je zamontować szczelnie w układzie wydechowym, to byłbym zobowiązany

_________________
Pozdrawiam - Binio
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 21, 2006 9:01 pm 
Offline
Aktywny użytkownik

Dołączył(a): Śr mar 15, 2006 2:48 am
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Miejscowość: Gdansk
Bini0 napisał(a):
Gratki za projekcik - wygląda całkiem ciekawie.

Teraz jeśli tylko kolega dałby namiary na termopary tylu "K" które pracują w zakresie powiedzmy 700 - 1200 stopni i są w na tyle praktycznej obudowie, aby dało się je zamontować szczelnie w układzie wydechowym, to byłbym zobowiązany


http://www.czaki.pl

_________________
Punto GT 2.0 8VT


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 21, 2006 11:28 pm 
Offline
Aktywny użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2005 7:15 pm
Posty: 218
Lokalizacja: Panki, Śląskie, PL
Eagle jasne ze ta firma jest mi znana - ale ja jakoś nie znalazłem w ich ofercie czujnika spełniające odpowiednie wymagania, no chyba że powiększyli swoją ofertę, albo wykonują czujniki na zamówienie.

_________________
Pozdrawiam - Binio
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 22, 2006 12:10 am 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): Cz gru 21, 2006 3:12 pm
Posty: 47
http://www.czaki.pl/czaki/index.php?p=3 ... idgrupy=18
To sa te termoelementy NiCr-NiAl (K)
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 22, 2006 8:28 am 
Offline
Aktywny użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2005 7:15 pm
Posty: 218
Lokalizacja: Panki, Śląskie, PL
Quaki napisał(a):
http://www.czaki.pl/czaki/index.php?p=38&sid=6ddf7f66ebf81203759cfd0c6bb898a8&idgrupy=18
To sa te termoelementy NiCr-NiAl (K)
Pozdrawiam


Widze ze troszkę powiększyli swoją ofertę, najlepszy wydaje się czujnik TP-218, ale zamontowanie go w taki sposób aby cały 100 mm element mierzący znajdował się w wydechu może być dość trudne.

_________________
Pozdrawiam - Binio
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 22, 2006 9:09 am 
Offline
"FireStarter"
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 02, 2004 4:49 pm
Posty: 2098
Miejscowość: Kampinos
Auto: Uno 1.3T
A czemu chcesz umiszczac cały?? Spoina jest na samym końcu i to ona daje pomiar a reszta to tylko obudowa. która de fakto umieszczona cała moze psuć pomiar a nie poprawiać. Jezeli tylko kawałek bedzie umieszczony to szybciej bedzie oddawać ciepło do otoczenia i pomiary bedą szybsze a tak temperatura spadała by dłużej niż normalnie

_________________
Obrazek
185KM & 232 Nm :twisted:

http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 22, 2006 3:14 pm 
Offline
Aktywny użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2005 7:15 pm
Posty: 218
Lokalizacja: Panki, Śląskie, PL
Zgadza się, ale nie wątpliwe łatwiej było by montować taką sondę jeśli element mierzący miałby powiedzmy 10 - 15 mm, no chyba ze firma czaki jest w stanie wykonać na zamówienie taki czujnik (w rozsądnych pieniądzach)

_________________
Pozdrawiam - Binio
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 22, 2006 3:56 pm 
Offline
"FireStarter"
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 02, 2004 4:49 pm
Posty: 2098
Miejscowość: Kampinos
Auto: Uno 1.3T
Jak kiedyś rozmawiałem to robią na dowolną długość. Mozesz zamówieć 10cm i 50 cm. Chodzi tez o to że nie moze być za krótka bo od temperatury rozlutują się przewody albo potopią

_________________
Obrazek
185KM & 232 Nm :twisted:

http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 22, 2006 4:12 pm 
Offline
Aktywny użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2005 7:15 pm
Posty: 218
Lokalizacja: Panki, Śląskie, PL
A cena ?

_________________
Pozdrawiam - Binio
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 22, 2006 4:34 pm 
Offline
"FireStarter"
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz gru 02, 2004 4:49 pm
Posty: 2098
Miejscowość: Kampinos
Auto: Uno 1.3T
130-150 zł termopara + 30 zl mocowanie

_________________
Obrazek
185KM & 232 Nm :twisted:

http://www.zibisoft.pl - Hamownia podwoziowa - Ożarów Mazowiecki


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 22, 2006 7:09 pm 
Offline
Aktywny użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2005 7:15 pm
Posty: 218
Lokalizacja: Panki, Śląskie, PL
Zibi122 napisał(a):
130-150 zł termopara + 30 zl mocowanie


To maja tez jakies mocowania ?

_________________
Pozdrawiam - Binio
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL