Forum Uno Turbo i Punto GT

www.unoturbo.pl , www.puntogt.pl
Teraz jest Wt sie 20, 2019 9:25 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N mar 03, 2019 4:31 pm 
Offline
Obserwator

Dołączył(a): Cz sty 04, 2018 6:35 pm
Posty: 8
Miejscowość: Gdansk
Auto: Inne
Witam z góry zaznaczam,ze jestem nowy w tym temacie.KUpilem silni k 1,3 uno turbo.Z numerow na silniku wynika,ze jest to model 99km.Mam w planach remont i kupiłem nowe fabryczne fiatowskie tloki.Jednak one sa do 1,4 i w standardowym wymiarze tj 80,5.
Moje pytanie jest nastepujace czy tloki 1,3 będą pasowaly do 1,4. Wiem jedynie,ze roznia się wysokoscia i obawiam się,ze będę musial poszukać silnika 1,4. Może mi cos podpowiecie.Z góry wielkie dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr mar 13, 2019 11:12 pm 
Offline
Spamer :P

Dołączył(a): So mar 15, 2008 1:25 pm
Posty: 995
Lokalizacja: SZA
Jezeli silnik ma miec moc w okolicach tego co wyszlo z fabryki to zaloz wal z 1.4 i zapomnij o problemie, wal pasuje z 1.4 n/a.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 24, 2019 10:56 pm 
Offline
Obserwator

Dołączył(a): Cz sty 04, 2018 6:35 pm
Posty: 8
Miejscowość: Gdansk
Auto: Inne
Pytanie tylko ile taki wal od 1.4 wolnossącego wytrzyma,bo planowałem moc ok 140km.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr kwi 24, 2019 11:03 pm 
Offline
Obserwator

Dołączył(a): Cz sty 04, 2018 6:35 pm
Posty: 8
Miejscowość: Gdansk
Auto: Inne
Male sprostowanie silnik jest 1.3 turbo a tloki kupiłem do silnika 1.4 turbo.Zatem pytanie miało być nastepujace,czy jest szansa żeby je zamontować do mojego silnika jednocześnie wymieniając wal na ten od 1.4.Tylko czy musze szukac walu od 1.4 turbo?Planowalem dac turbine od 1.4 wiec nie jestem pewien czy wal od wolnossacego to wytrzyma.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz kwi 25, 2019 2:41 am 
Offline
Spamer :P

Dołączył(a): Wt gru 07, 2004 10:20 pm
Posty: 1297
Lokalizacja: krakooff
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T
Tak, zmiana wału jak najbardziej możliwa. Wał 1.4N/A i T jest taki sam i spokojnie wytrzyma.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz kwi 25, 2019 6:03 pm 
Offline
Obserwator

Dołączył(a): Cz sty 04, 2018 6:35 pm
Posty: 8
Miejscowość: Gdansk
Auto: Inne
Zatem wal od silnika turbo nie jest kuty?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So maja 04, 2019 4:31 am 
Offline
Spamer :P

Dołączył(a): Wt gru 07, 2004 10:20 pm
Posty: 1297
Lokalizacja: krakooff
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T
Nie jest.
W 1.3T były azotowane.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr maja 08, 2019 8:26 pm 
Offline
Obserwator

Dołączył(a): Cz sty 04, 2018 6:35 pm
Posty: 8
Miejscowość: Gdansk
Auto: Inne
Dzieki za informacje.Mam jeszcze nastepujace zapytanie.
Brakuje mi do tego silnika kilku części takich jak:
-komputer
-modul
-aparat zapłonowy
-odnośnie wiazki elektryczne do silnika to została obcieta wtyczka do komputera

-chlodnica oleju i weze

-intercoolera


Moze poradzicie gdzie tego szukac.Kupilem komputer BOSCH 0 280 000363 ale nie wiem od jakiego on jest dokladnie UT a jakie powinien byc.Z numerow silnika wynika,ze jest to wersja 99km.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N maja 12, 2019 2:26 pm 
Offline
Spamer :P
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 11, 2008 8:15 pm
Posty: 713
Miejscowość: SZA
Auto: Punto GT
Komputer masz ok, rozdzielacz kupisz na allegro albo na szrocie za dwie dychy np. z jakiegoś Tipo/Tempra, moduł masz np. tutaj:
https://allegro.pl/oferta/modul-zaplono ... 7582099578

_________________
176B6.000 1372 GT
146A2.246 1301 TIE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr lip 17, 2019 11:12 pm 
Offline
Obserwator

Dołączył(a): Cz sty 04, 2018 6:35 pm
Posty: 8
Miejscowość: Gdansk
Auto: Inne
Potrzebuje wal z 1.4t może ktoś was może pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz lip 18, 2019 2:43 pm 
Offline
Spamer :P
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 11, 2008 8:15 pm
Posty: 713
Miejscowość: SZA
Auto: Punto GT
Już wałkowaliśmy temat wał jest taki sam jak w wolnossącym 1.4 Uno,Tipo,Tempra. Masz na allegro czy olx po 100zł.

_________________
176B6.000 1372 GT
146A2.246 1301 TIE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz lip 18, 2019 6:33 pm 
Offline
Obserwator

Dołączył(a): Cz sty 04, 2018 6:35 pm
Posty: 8
Miejscowość: Gdansk
Auto: Inne
Może lepiej poszukać od Uno turbo 1.4 albo od Punto gt jeśli pasuje.Mozliwe,ze będę chciał dac wieksza turbine i nie wiem czy ten od wolnossącego wytrzyma.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pt lip 19, 2019 4:20 pm 
Offline
Spamer :P
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz wrz 11, 2008 8:15 pm
Posty: 713
Miejscowość: SZA
Auto: Punto GT
wojtasx19 napisał(a):
Może lepiej poszukać od Uno turbo 1.4 albo od Punto gt jeśli pasuje.Mozliwe,ze będę chciał dac wieksza turbine i nie wiem czy ten od wolnossącego wytrzyma.


Chyba nie zrozumiałeś... Nie chodzi o to czy pasuje, TO JEST DOKŁADNIE TA SAMA CZĘŚĆ z takim samym numerkiem Fiata, to samo kładli na linii produkcyjnej do tych silników.
Poza tym możesz sobie tam I jakiegoś Holseta HX35 posadzić - wał nie jest problemem.

_________________
176B6.000 1372 GT
146A2.246 1301 TIE


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: So lip 20, 2019 2:40 pm 
Offline
Spamer :P

Dołączył(a): Wt gru 07, 2004 10:20 pm
Posty: 1297
Lokalizacja: krakooff
Miejscowość: krakooff
Auto: Uno 1.4T
Nawet od starszych 1.6 16V pasuje(od Stilo/Doblo już nie pasuje P&P, robi strokera taki wał:) ):
https://allegro.pl/oferta/bravo-brava-m ... 7668519526


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL